Párkányos Kőpárkány Webáruház csapat a Veronai világkiállításon

„Kősziklák leszünk” – Veronai világkiállításon jártunk

20 éve voltunk először világkiállításon, ahol a „kőpiac” szereplőiként még csak „leheletek” voltunk, mára már apró porszemekként vagyunk részesei ennek az izgalmas világnak. A tanulás és a fejlődés vágya vitt minket nemrég Veronába is. Mert apró porszemekből kavicsokká, aztán kősziklává szeretnénk válni. A 2022-es világkiállításról (Marmomac) tervekkel, élményekkel, új ismeretségekkel tértünk haza. Jöjjön most a veronai kalandunkról egy kis beszámoló Walter Józseftől, a Párkányos tulajdonosától!

Szeretek ilyen kiállításokon részt venni, mert rengeteget lehet tanulni, tapasztalni. Megtudni, hogy merre fejlődik a kőipar, a technológia. A legapróbb részletekből is tudok meríteni, kamatoztatni a látottakat, hallottakat.

Miért mentünk a világkiállításra?

Az egyik cél az volt, hogy új beszállítókkal ismerkedjünk meg, akiktől nyersanyagot tudunk vásárolni. Másrészt kíváncsiak voltunk a robottechnológiára.

Nemzetek kavalkádja

A világkiállításra a világ szinte minden tájáról érkeztek érdeklődők, szakemberek, üzletemberek: Indából, Kínából, Amerikából, a skandináv országokból. A rendezvény területe kb. kétszer akkora, mint a Hungexpo. 12 nagy csarnokban (sőt, még az udvaron is) lehetett megtekinteni köveket, korszerű gépeket.

Még a művészeknek is biztosítottak külön csarnokot, ahol különleges kialakítással megvalósított szoboregységek tárultak a szemünk elé. Érdekes előadásokba, szakmai beszélgetésekbe hallgattunk bele.

A korszerű technológia térhódítása – A robotok nyomában

Manapság a CNC-vezérlésű gépek uralják a piacot. Folyamatosan fejlődő technológiáról van szó, ami gyors és hatékony kivitelezést tesz lehetővé.

Kétfajta munkafázisra kialakított robotra figyeltünk fel. Az egyik táplálja a gépet, rárakja a megmunkálandó anyagot és a folyamat végén le is veszi róla.

Mivel mi nem sztenderd anyagot gyártunk, hanem egyedi méreteket, ezért ez a robot egyelőre nem jelent számunkra megoldást, mert túl sok adatbevitellel járna a működtetése.

A csiszolórobot, ami megihletett bennünket

A világkiállításon látott csiszolórobot azonban alaposan felkeltette az érdeklődésünket. 6-8 ember munkáját képes ugyanis ellátni. Minimum 2 műszakban működtethető a legkisebb beavatkozás nélkül. Bármilyen forma csiszolására alkalmas.

Ahhoz, hogy tényleg a vásárlás mellett döntsünk, szükség van arra, hogy „élesben”, azaz üzemlátogatás keretein belül is lássuk a működését, hogy amiket gyártunk, vajon ezzel a szerkezettel tényleg ugyanúgy meg tudjuk-e a valósítani. Az 1-3 éves tervünk része, hogy egy ilyen gépet beszerezzünk, amivel óriási lépést tehetünk előre.

Kőtömbök a Veronai világkiállításon

Kapcsolatépítés felsőfokon

Mivel Evelin lányom remekül beszél angolul, németül és olaszul, ezért nyelvi akadályokba nem ütköztünk. A nyelvtudás ugyanis itt is kulcs a zárhoz.

Mindenki nyitott volt velünk, örültek a találkozásnak, mindenben segítőkésznek bizonyultak. Magyarország kis halnak (nem óriási a felvevőpiac) számít ebben a nagy óceánban, mégis kedvesen fogadtak minket.

Olasz, török, indiai kapcsolatokra tettünk szert, akikkel folytatjuk a tárgyalásokat beszállítás ügyben is.

Újra felfedezi a köveket a világ

A veronai világeseményen főként a belsőépítészet volt középpontban. Nagy irodaházak, szállodák, bevásárlóközpontok, luxushotelek rendelnek jelentős mennyiségben természetes köveket. De egyre több magánember dönt úgy, hogy a gránit, a márvány vagy a mészkő anyagot részesíti előnyben.

Veronában változatos színválasztékot láttunk, az ónix mellett vörös, sárga, kék színű kőtömbökkel találkoztunk. Szembesültünk vele, hogy pl. Szaúd-Arábiában is nagy teret hódít a kő, amit az ottani szállodák és bevásárlóközpontok nagy mennyiségben felvásárolnak.

Átrendeződik a kőpiac

Feltűnt, hogy Indiából és Kínából milyen kevesen vannak. Persze, ez magyarázható a Coviddal is, de inkább piaci helyzet változása a fő ok.

Itt is áremelkedés tapasztalható, a magas szállítási költség miatt már nem éri meg Kínából behozatni a köveket. Főleg akkor, ha ugyanazért az árért Olaszországból is tudunk rendelni, méghozzá pazar minőségben.

Azt látjuk, hogy újra visszatér a kőfaragó szakma becsülete és ereje, hiszen egyre komolyabb kritériumoknak kell megfelelni, ami azt jelenti, hogy szükség van a folyamatos fejlődésre, tanulásra, a minőségi termékekre.

Kőmegmunkáló robotok

Leheletből kőszikla

Családommal látogattam el a veronai világkiállításra. Martin fiam most volt először, és a következőt jegyezte meg:

„Apa, mit keresünk itt, mi csak porszemek vagyunk.”

Erre mondtam azt, hogy amikor 20 éve először jártam világkiállításon, akkor Sárokról még csak álomnak tűnt, hogy ide eljussak. A múlt héten pedig már az idei 26. kamion érkezett meg a sároki telephelyre minőségi kövekkel.

20 éve leheletek voltunk, most már porszemek, amiből majd kavicsok leszünk, aztán kősziklák.

Rajtunk áll, hogy mit hozunk ki belőle.

Olyan gépeink vannak, amelyek hazánkban ritkaságnak számítanak, sőt már olyan robot beszerzését tervezzük, amiről más álmodni sem mer.

Ha teszünk a céljainkért, akkor az álomból valóság lehet.

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Márciusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Mountain Pink gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

Nekünk fontos a véleménye!

Töltse ki a kérdőívünket, válaszaiért cserébe kuponkódot kap, amit ajándék egyedi törlőkendőre használhat fel.

0
Kosár
  • A kosara jelenleg üres.