Hogyan ápolja a felhelyezett kőpárkányokat?

Az általunk készített kőpárkányok igen tartósak és mutatósak is azonban fontos, hogy évről évre egy kis figyelmet fordítsunk a párkányok ápolására. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a legfontosabb lépéseket, hogy miként is tudjuk a kőpárkányok állagát megfelelő módon védeni, hogy minél tovább szolgálják otthonunk ablaklait és az ingatlan díszeként töndökölhessenek. A kőpárkányok anyagától függően kell gondoskodnunk az évenkénti ápolásról a következőképpen.

A gránit kőpárkány vagy könyöklő nagyszerű fizikai paraméterei következtében gyakorlatilag szinte semmilyen extra ápolást nem igényel főleg belső, de külső használat alkalmával sem. Napjainkban egyre gyakoribbak a vandálok, ami szükségessé teszi, hogy felkészüljünk ellenük egy impregnálással. Természetesen nemcsak a vandálok elleni védelmet szolgálja az évenkénti impregnálás, hiszen a segítségével gyorsan minden szennyeződést, festéket, olajos anyagot el lehet távolni a gránit felületéről ezáltal meggátolhatja a káros vagy szennyező anyagok beszívódását és ezáltal az elszíneződést és foltosodást. A gránit felületét a legtöbb otthonában található mechanikai eszközzel nem fogja tudni felsérteni, de tartózkodjon a extrém terheléstől. Lehetőleg kerülje a pákrányon gyertya vagy zsiradék tárolását, mert ezek a makacs szennyeződések megfoghatják a felső réteget.

Márványok és mészkövek esetén nincs ennyire egyszerű dolgunk, hiszen a szerkezetükből adódóan sokkal sérülékenyebbek, mint a gránit. Az anyag kifejezetten érzékeny a savra és a lúgra, valamint a mechanikai hatásokra és karcolásokra is gyorsan reagál. Így fokozottan figyeljünk arra, hogy óvjuk a felületet az erős mechnaikai hatásoktól. Ilyen lehet pl.: ütés, éles eszközökkel való érintkezés. Nagyon fontos, hogy a párkányokat sose tisztítsa savas takarítószerekkel, mint Hypo, Domestos és egyéb klórtartalmú, antibakteriális anyagok. Leginkább az egyszerű, sima, tiszta víz használatát javasoljuk. A márvány és mészkő magas nedvszívóképessége miatt az esetlegesen rákerülő zsiradékot, kávét, vörösbort vagy bármely egyéb ilyen jellegű anyagot el kell távolítani róla, hogy elkerülje a foltosodást. Természetesen az impregnáló szerek ez ellen is védenek.

Segédletek a párkányokhoz
További segítségre van szüksége? Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!
A Párkányos csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy vegye fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Párkányos Csapata