Kőpárkány

A kőpárkány útja

A kőpárkányok szépsége sokoldalú: a kőpárkány strapabíró, hősiesen ellenáll az időjárás próbáinak, legyen szó nagy esőzésekről vagy szikrázó, meleg napsütésről. Emellett pedig időtálló is, hiszen egy kőpárkány több évtizedes befektetés, ami nem csak tíz, hanem akár harminc év múlva is ugyanolyan pompás marad. 

Vannak azonban olyan szépségei is, amit szabad szemmel elsőre lehet, hogy nem veszünk észre – ez pedig nem más, mint a kőpárkány egyedisége.

Hiszen ahogy nincs két ugyanolyan kőzet, úgy nincs két ugyanolyan kőpárkány sem. 

Hogy az ókori filozófus, Hérakleitosz híres mondását idézzük: “Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba”. 

Ugyanazt a követ nem lehet kétszer kibányászni, ráadásul a kőzet mintázata is sok esetben eltérő és egyedi. Ezáltal nincs két teljesen ugyanolyan kőpárkány sem, így ha valaki egy kőpárkány mellett teszi le a voksát, akkor a termék, amit kézhez kap, garantáltan páratlan lesz.

De hogy is néz ki a folyamat, ami megelőzi a párkány átadását a megrendelőnek?

Ebben a cikkben most végigmegyünk gondolatban azon az úton, amin a kőpárkány is átesik – egészen a kezdetektől az átadás pillanatáig. 

Milyen kőzetekből készül a kőpárkány?

Mielőtt belevágnánk, ismerkedjünk meg azokkal a kőzetekkel, amikből kőpárkányokat készítünk!

Három olyan kőzet van, amikből leginkább természetes kőpárkányok készülnek: a gránit, a mészkő és a márvány.

A gránit az egyik leggyakoribb magmás kőzet, ami nem csak strapabíró, hanem esztétikailag változatos opciókat is kínál számunkra. Pettyes, szemcsés megjelenése már magában különlegessé teszi, emellett többféle színből is tudunk választani. 

A mészkő nem csak az ablakpárkányok készítésében közkedvelt alapanyag, hanem magában az építészetben is – többek között a Westminster palota is mészkővel lett beburkolva. Meleg színárnyalatai bármelyik házból képesek otthont varázsolni, azonban a gránitnál érzékenyebb, így több odafigyelést és ápolást igényel.

A márvány jellegzetes mintázata sokak szívébe belopta magát, nem hiába – egyedi, elegáns megjelenése szinte bármilyen felületet képes elvarázsolni és előkelővé tenni. Akár padlólap formájában is találkozhatunk vele, vagy éppen a szobrászatban.

Az első megálló

Lássuk hát, hogyan is kezdi meg útját egy kőpárkány!

Természetesen nem egyből párkány formában – először a kőzetet, amiből a párkány készül, ki kell bányászni.

Megannyi országban bányásszák ezeket a kőzeteket, mind Európán belül és kívül is. Európán kívül India, Afrika és Kína a három legnagyobb természetes kő lelőhely, európán belül pedig Németország és Olaszország az a két fő ország, ahol a legnagyobb mennyiségben folyik a bányászat.

Miután kibányászták a köveket, ezeket elszállítják egy európai gyűjtőpontba, ami ebben az esetben Olaszország – ezen belül is Verona. Veronában tapasztalt kőkereskedők, szakemberek vizsgálják meg a köveket, majd meghatározzák, hogy az adott kövek merre folytatják tovább az útjukat.

A kövek tovább utaznak – egyenesen Magyarországra

Miután a köveket alaposan megvizsgálták, tovább szállítják őket Veronából a célországokba – többek között innen érkeznek Magyarországra is a kőtáblák.

Azonban hazánkba nem csak Veronából érkeznek különböző kövek, amikből végül kőpárkány lesz – Indiából és Kínából is érkeznek szállítmányok egyaránt. Ezekből az országokból a kövek hajóval érkeznek meg Európába, azon belül is Szlovéniába, majd a szlovéniai Koper városából egyenesen Magyarországra, ahol végre elnyerik kőpárkány formájukat.

Készül a kőpárkány

Az átváltozás: így lesz kőből kőpárkány

Megérkeztek a kövek Magyarországra – kezdődhet is az izgalmas része a sztorinak!

A kövek beszerzése után kezdetét veszi az a szakasz, amikor a párkányos tényleg meg tudja mutatni a tehetségét – hiszen a megdolgozatlan követ kőpárkánnyá kell alakítani.

Ha érkezik egy rendelés, a kő máris elindul az átváltozás folyamatán. 

Amint megvannak a pontos méretek, azok segítségével a kőpárkányos a kőtáblát a szakember megfelelő méretre vágja. Ez a méret lehet előre meghatározott is, de manapság már az egyedi méretek sem ritkák, így kőpárkányunk pont akkora lesz, amekkorát mi szeretnénk. 

A méretre vágás általában CNC vágógép segítségével működik, amibe ha beprogramozzuk a pontos adatokat, a gép tűpontossággal méretre vágja a kőtáblát. 

Miután a kőtábla a megfelelő méretű, jöhet is a munkálat következő szakasza: a csiszolás.

Manapság már a csiszolást is ugyanúgy modern gépekkel végzik, csakúgy mint a méretre vágást. Így ebben az esetben a csiszolást élcsiszoló és egy élmegmunkáló szerkezet végzi.

Ha pedig a párkány a megfelelő méretű, és esztétikusan le lett csiszolva, akkor már csak egy útja maradt a kőpárkánynak.

Végállomás: a kőpárkány megérkezik otthonába

A kész kőpárkány végül útra kél a telephelyről – egyenesen a megrendelő otthonába. Gondosan becsomagolva, szállítóállványon utazik tovább a pontos címre, ahol újdonsült gazdája segítségével végül a helyére kerül.

A kőpárkány beépítése

A kőpárkányt akár magunk is el tudjuk végezni, amihez egy informatív segédletet is összeállítottunk – így lépésről-lépésre végig tudjuk Önt kalauzolni a beépítés folyamatán. Azonban ha bizonytalannak érezzük magunkat, a baleset elkerülése érdekében mindenképp kérjük szakember segítségét!

Ha pedig megvagyunk a beépítéssel, akkor már csak egy lépés maradt hátra: mégpedig megcsodálni az új kőpárkány alkotta összképet.

Az út összegezve

Vegyük hát végig hogy is érkezik el otthonunkba egy kőpárkány!

A kőpárkány először kőtábla formájában érkezik Európa és Ázsia különböző területeiről, majd vagy Olaszországból, vagy Szlovénián keresztül érkezik meg Magyarországra. Itt a kőtáblákat a szakember méretre vágja és csiszolja, ami által a kőtábla kőpárkánnyá válik. A kész termék ezután még egy útra kel, ami során megérkezik a megrendelőjéhez. Ezután már csak beépítésre kerül, és új helyén ékesíti otthonunkat.

Ha Ön is szeretné egy egyedi kőpárkánnyal díszíteni az otthonát, nézzen szét kínálatunkban! 

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Áprilisi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Brown Star gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

Nekünk fontos a véleménye!

Töltse ki a kérdőívünket, válaszaiért cserébe kuponkódot kap, amit ajándék egyedi törlőkendőre használhat fel.

0
Kosár
  • A kosara jelenleg üres.