Párkányfogadó

Fogadjunk nem tudja mi az a párkányfogadó!

Amikor otthonunk építéséről vagy felújításáról van szó, megeshet, hogy találkozunk a párkányfogadó kifejezéssel. De mi ez? Hol van, mi a szerepe és talán a legfontosabb: szükség van rá? Cikkünkben megválaszoljuk ezeket a kérdéseket! 

Sokan nem tudják, hogy pontosan mit is takar a párkányfogadó (vagy sok helyen könyöklőfogadó) kifejezés, pedig sok gyártó alaptartozékként szolgáltatja az ablakokhoz.

A szóból arra következtethetünk, hogy egy olyan hely vagy szerkezet, amely beépítéskor a párkányt fogadja – és valóban!

Mi is pontosan a párkányfogadó? 

A párkányfogadó az ablak alján található felcsavarozott 3 cm-es elem. Segítségével mindkét (külső és belső) oldalon be tudjuk csúsztatni a párkányt az ablak alá. Így a párkány úgy tűnik, hogy csak hozzá van tolva az ablak tokjának, pedig valójában alá van csúsztatva!

Továbbá megeshet, hogy szállításkor is ezen utaznak az ablakok, hogy ne közvetlenül a kereten üljenek. 

Amennyiben az ablak 3 légkamrás párkányfogadóval van felszerelve, szinte nincs is hőszigetelő szerepe, míg az 5 légkamrás megoldásnak kicsivel nagyobb szerepet tulajdoníthatunk.

A párkányfogadó azon típusú ablakok számára a legfontosabb, amelyek alsó részén van elhelyezve a szellőző és vízelvezető nyílás, mivel ezeket szigorúan tilos eltakarnia a beépített párkánynak.

párkányfogadó

Az ablakpárkány beépítése a párkányfogadóba

Szöveges és videós segédletünkkel egyszerűen, szakember nélkül is beépítheti kőpárkányát! 

  1. Alakítsa ki a párkány helyét

Készítse elő a kétoldali túlnyúlás helyét vésővel vagy szikével, próbálja be szárazon a párkányt a helyére, majd amennyiben megfelelőnek találja, portalanítsa a felületet!

A párkány akkor van a megfelelő helyen, ha az ablak alá kb. 1 cm-el van becsúsztatva. 

  1. Gondoskodjon a vízszigetelésről

Helyezze el a méretre vágott hézagzáró szalagot a párkányfogadóba, majd rögzítse ragasztóval. Ez biztosítja a teljes vízzáróságot, védi a hőhíd kialakulásától. 

  1. Építse be a kőpárkányt

Egyenletesen kenje be a felületet ragasztóval, majd helyezze rá az ablakpárkányt. Igazítsa a helyére a párkányt gumikalapáccsal vagy apró mozgatásokkal. Kültéri párkány esetében alakítsa ki a lejtést vízmérték és ékek segítségével. 

  1. Töltse ki a hézagokat

Az ablakpárkány és a fal közötti réseket tömje ki ragasztóval, a párkány és a tok közötti apró nyílást pedig szilikonozza ki – ehhez az áttetsző színű szilikont javasoljuk, melyet beszerezhet a Kiegészítők menüpontban!

  1. Utolsó simítások

Tisztítsa meg beépített kőpárkányát, majd kenje át impregnálószerrel, hogy évtizedeken keresztül hű társa maradjon! Az impregnálást a tartósság érdekében évente meg kell ismételni. 

Nincs párkányfogadó?

Előfordulhat, hogy ablaka párkányfogadó nélkül került beszerelésre. Sokan úgy gondolják, hogy nincsen szerepe, így nem építik be, vagy amennyiben már rá van szerelve az ablakra, egyszerűen lecsavarozzák. 

Ebben az esetben két lehetősége van:

Az első, hogy a párkányt ütköztetve, az ablak tokjának tolva építi be. Amennyiben viszont ablaka alján található meg a szellőző és vízelvezető nyílás, ez szigorúan tilos, mivel a párkány eltakarhatja ezt a hézagot!

A második lehetőség az, hogy előkészíti a párkány helyét: alakítsa ki az ablak alatti vastagságot, mintha egy párkányfogadó lenne. Ennek mérete a párkány vastagsága, illetve 1,5-2 cm ráhagyás. Ilyenkor a párkányt a kialakított párkányfogadó belső pontjába kell helyezni. 

A továbbiakban ugyanazt az eljárást folytathatja, mint a párkányfogadós megoldásnál is. 

Akár van, akár nincs párkányfogadója…

… rendkívül fontos, hogy minőségi párkányt szerezzen be, amennyiben szeretné, hogy generációkon keresztül védve és díszítve legyenek falai. 

Szerezze be gránit, márvány vagy mészkő párkányát webáruházunkból, ahol minden szükséges kiegészítőt is megtalál! Az ajánlott termékeket 53 év szakmai tapasztalatával állítottuk össze, hogy Ön a prémium minőséget élvezhesse! 

Folyamatosan frissülő blogunkon pedig értékes tippeket és információkat osztunk meg Önnel! 

Válogasson kínálatunkból, kérdés esetén pedig nyugodtan keressen fel minket elérhetőségeink egyikén! 

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Májusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Rosa Porino gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

Nekünk fontos a véleménye!

Töltse ki a kérdőívünket, válaszaiért cserébe kuponkódot kap, amit ajándék egyedi törlőkendőre használhat fel.

0
Kosár
  • No products in the cart.