Kőpárkány

Így alkalmazkodnak a párkányok az évszakokhoz- avagy a kőpárkány igazi előnyei

Erős napsugárzás, szakadó eső, jég. És még folytathatnánk azokat a komoly időjárási körülményeket, amelyeknek az ablakpárkányok ki vannak téve. Sok párkányfajta az évek során feladja a „küzdelmet” és az eredeti formáját megváltoztatva púposodni, vetemedni kezd. Vannak azonban olyan párkányok, amelyek kitartanak, sőt, mintha meg sem kottyanna nekik az időjárás-változás. Ezekről a minőségi párkányokról is lesz szó az alábbiakban.

Nézzük meg először az ablakpárkányok feladatait!

Ablakpárkányos védelem bent

A beltéri ablakpárkányoknak, azaz a könyöklőknek szinte mindegy, hogy milyen évszak van. Ugyanis nem kell ellenállniuk a hőmérséklet-ingadozásnak, a csapadék sem fenyegeti őket, sőt az UV-sugarak is elkerülik őket.

Ezért inkább esztétikai, praktikus szerepük van. Főként tárolásra, különböző dekorációs lehetőségek elhelyezésére kínálnak lehetőséget. Pl. fényképek, cserepes növények, könyvek stb. is remekül elhelyezhetők rajtuk.

Kiválasztásuk ugyanakkor kulcsfontosságú, hiszen a beltéri színekhez, hangulathoz illeszkedve esztétikus elemként funkcionálnak.

Ablakpárkányos védelem kint

A külső ablakpárkányok már funkcionális céllal készülnek. Komoly védelmet nyújthatnak a csapadék ellen. Ezért kell beépíteni őket ferdén, hogy a vizet elvezessék az ablaktól, valamint a homlokzatról.

Itt jön a képbe a vízorr!

A vízorr csodája

A vízorr a párkány alján található bemetszés, amely gondoskodik a csapadék elvezetéséről. Ez egy 6 mm széles, kb. 3-4 mm mély nút.

A vízorr a párkány szélétől 1-1,3cm-nél kezdődik és a vége 2 cm-nél van. Az ablakpárkánynak 4-5 centiméterre kell a fal síkjától túlnyúlnia, hogy a vízorr ne vezesse a vizet a falazatra.

Miért hasznos a vízorr az ablakpárkányok esetében?

Olyan károkat előzhet meg, mint pl. a lappangó nedvesség.

Csak gondoljon a szakadó esőre, amikor ömlik a csapadék az ablakpárkányra! Ha a párkány nem rendelkezne vízorral, akkor a nedvesség a falba jutna. Ez a téli, hidegebb időjárás során éreztetné igazán pusztító hatását.

Ugyanis a nedvesség megfagyna, aminek köszönhetően a fal alaposan károsodna, hosszabb távon teljesen tönkremenne.

Az ablakpárkányos kulcskérdések

Az évszakok olykor viszontagságos időjárásai hatással vannak az ablakpárkányokra is.

Ezért ablakpárkány vásárlása előtt nem árt tisztázni néhány kulcskérdést:

Megfelelő mérettel rendelkeznek? Vízállóak? Elvezetik a csapadékot? Esztétikailag is illeszkednek a (beltéri, kültéri) környezethez? Könnyen tisztíthatóak? Megtartják az eredeti formájukat, ragyogásukat? Vízorral rendelkeznek?

Amikor változnak az évszakok és az ablakpárkányok is

Természetesen az esőt, havat, erős napsugárzást hosszabb távon nem mindegyik ablakpárkány tűri.

Egyes párkányfajtáknak a fenti időjárási körülmények egyáltalán nem kedveznek. Fokozatosan vesztik el minőségüket. Például a fémből és műanyagból készült párkányok vetemedhetnek, a műanyagra ráégetheti a koszt az erős napsugárzás, a fába pedig észrevétlenül beleül a szennyeződés.

Megnyugtatás kőpárkány módra

A kőpárkányok „immunisak” az évszakokra. Azaz szakadhat a hó, ömölhet az eső, tűzhet a nap, kifogástalanul bírják a gyűrődést.

Hogy miért?

A természetes alapanyagok (gránit, mészkő, márvány) biztosítják azt a minőséget, ami miatt a kőpárkányok megbízhatóan megtartják formájukat, elegáns megjelenésüket.

A profi kőpárkányos szakemberek pedig kihasználják az anyagban rejlő lehetőségeket. Modern, egyenes vonalvezetésű kialakítással esztétikus külsővel látják el a természetes köveket.

Azokat a köveket, amelyeket szerte a világon bányásznak, elég csak Olaszországra, Indiára, Törökországra, Németországra gondolni. Ezekből az országokból magas minőségű kövek érkeznek hazánkba is.

A minőség magával hozza a hosszú élettartamot is. Egyáltalán nem véletlen, hogy a kőpárkányokra 20-30 éves garanciát is adnak.

Ennél jóval több ideig is képesek szolgálni a háztulajdonosokat. Sőt, több generáció gyönyörködhet a kőpárkányokban, illetve élvezheti a felülmúlhatatlan előnyeit.

A kőpárkány további előnyei

A kőpárkányok rendkívül egyszerűen tisztíthatóak. Az évi egyszeri impregnálással a lehető legjobb törődést kapják, aminek köszönhetően továbbra is öröm lesz rájuk nézni.

A kőpárkányok változatos megjelenést mutatnak, különböző színekben pompáznak. Remekül illeszthetőek a környezetbe, könnyedén meg lehet találni azt a színt, kialakítást, amitől a ház igazi „díszei” lehetnek.

Ráadásul a kőpárkányok kopásállóak, fagyállóak és természetesen az évszakok viszontagságainak is ellenállnak.

A belső könyöklő pedig a lecsapódó belső páratartalom ellen is magabiztos védelmet nyújt.

Az ablakpárkány, amely valóra váltja az ügyfél álmát

A sároki telephelyünkön is azért dolgozunk, hogy a megrendelőink olyan kőpárkányokkal gazdagodjanak, amelyeknek szépségét és hasznosságát sokáig élvezhetik.

A természetes alapanyagok biztosítják a minőséget és azokat az előnyöket, amelyek a kőpárkányt kiemelik a többi párkányfajta közül.

A vásárlóink (lakossági ügyfelek, viszonteladók) elégedett visszajelzései azt mutatják, hogy megéri az ügyfél céljait szem előtt tartani.

Ön mit gondol a kőpárkányokról?

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Áprilisi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Brown Star gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

Nekünk fontos a véleménye!

Töltse ki a kérdőívünket, válaszaiért cserébe kuponkódot kap, amit ajándék egyedi törlőkendőre használhat fel.

0
Kosár
  • A kosara jelenleg üres.