Kőpárkány fajták

Miért nevezik a kőpárkányokat a párkányfajták királyának?

Van olyan ablakpárkány, amely a kedélyállapotra is pozitív hatással lehet. Főleg akkor, ha hosszú évek után is ugyanolyan állapotban, formában tündököl. Ugyanis érkezhet eső, hó, UV-sugárzás, ez meg sem kottyan azoknak a párkányoknak, amely már a természetes alapanyaguk miatt is megnyugtatják a háztulajdonosokat. Naná, hogy a kőpárkányról beszélünk! Ebben az írásban kivételes előnyöket mutatunk be.

A kőpárkányos előnyök, a felbecsülhetetlen tulajdonságok nem a véletlen művei. A gránit, mészkő és márvány a föld mélyén fejlődött, erősödött anyagok, amelyek ablakpárkányként évezredes minőséget rejtenek magukban.

Amikor beutazza a világot a kőpárkány alapanyaga

A kőpárkány a világ több pontjáról érkezik hazánkba. Olaszország az európai központ, egy kiemelt gyűjtőhely, ahol a kőkereskedők döntik el, hova kerülnek a kőtáblák. De más országból is érkezhetnek a kőtáblák.

Pl. Indiából és Kínából a szlovéniai Koper kikötőbe futnak be a szállító konténerek, ahonnan hajó viszi őket tovább hazánkba. A török és a német köveket pedig egyenesen a bányából szállítják Magyarországra.

Amikor megszületik a ablakpárkány

A kőtáblák megérkezése után a szakemberek rögtön kezelésbe veszik őket. A modern technológia segítségével először a kívánt méretre vágják a kőtáblákat CNC vágógéppel. Ezt követően újabb speciális gép folytatja a munkát: az élcsiszoló, élmegmunkáló gép.

Ez a modern masina a csiszolás mellett vízorrt is vág.

Miért fontos a vízorr?

A vízorr egy alámetszés, egy vízcsöppentő horony, amit a párkányok, benti könyöklők alján hoznak létre. Ez a 6 milliméterszer 6 milliméteres horony elvezeti az esővizet, vagyis megakadályozza azt, hogy a víz ráfolyjon a függőleges falazatra. Így jelentős károk (tönkremegy a fal) elkerülését teszi lehetővé.

Miért olyan tartósak az kőpárkányok?

Itt jön képbe ismét a természetes alapanyag. Mert hiába éri víz, pára, a természetes kő ugyanúgy megtartja a formáját és színét, nem vetemedik, nem púposodik.

Ezt nem minden párkányfajta mondhatja el magáról. Például víz hatására a fa hajlik, a műanyag pedig elveszti a színét.

Ezért mondhatjuk a kőpárkányra, hogy életre szóló befektetés.

A kőpárkányok pofonegyszerű ragyogtatása

A gránitból készült párkány vagy könyöklő kifogástalan fizikai paraméterei miatt szinte semmilyen extra ápolást nem igényel, bőven elegendő az évi egyszeri impregnálás.

A márvány és a mészkő már sérülékenyebb, de esetükben is kulcsfontosságú az impregnáló szerek alkalmazása. Fokozottan figyelni kell arra, hogy óvjuk a felületet az erős mechanikai hatásoktól. Ilyen lehet pl.: ütés, éles eszközökkel való érintkezés.

Továbbá nagyon fontos, hogy a kőpárkányokat sose tisztítsuk savas takarítószerekkel, mint Hypo, Domestos. És kerüljük az egyéb klórtartalmú, antibakteriális anyagokat. Leginkább az egyszerű, sima, tiszta víz használata javasolt.

Ennek köszönhetően a rettegett foltosodás is alapból kizárható.

A természetes kő bent is megmutatja kimagasló minőségét

A belső könyöklők amellett, hogy szépek, úgy mint a kinti társaik, hihetetlenül hasznosak is.

Ennek a hírnek minden bizonnyal a szorgos háziasszonyok örülhetnek a legjobban. Ugyanis a könyöklők megvédik a falazat belső oldalát a páratartalom miatti páralecsapódástól, sőt az esetlegesen lecsöppenő víztől is megóvják.

Mivel a természetes kövek széles kínálatából lehet választani, ezért érdemes olyan belső párkányban gondolkodni, ami a fűtőtesthez illeszkedik színben. Amennyiben szélesebb könyöklőt rakunk a radiátor fölé, azzal növelni lehet a fűtés hatásfokát is.

És ha már fűtés!

Kőből készült ablakpárkány
A kőpárkány a párkányfajták királya.

A minőségi kőpárkány és az alacsony fűtésszámla kapcsolata

Hallotta már a hőhíd kifejezést?

Ez a gyenge szigetelésből fakad. Ugyanis a fal bizonyos pontjain a kinti hideg vagy meleg érintkezik a belső levegő hőmérsékletével. Így nagymértékű hőcserélés, párakicsapódás jön létre. Vagyis megjelenik a rettegett nedvesedés, a fal penészesedése.

A kialakuló hézag pedig tönkreteszi az amúgy is gyenge szigetelést, ráadásul a főtésszámla is alaposan megemelkedik.

Mit tehet a hőhíd ellen?

A párkányfogadó és a kőpárkány csatlakozásánál a hézagzáró szalagot behajtja és rögzíti szilikonnal. Vagy az ablak alatti részt kifújja purhabbal, majd rárakja a hézagzáró szalagot. Ezt követően a párkány belső élére szilikont nyom és úgy nyomja neki a párkányt a párkányfogadónak.

Ezzel megakadályozza a hőhíd kialakulását, meggátolja a nedvesedést. Sőt, búcsút mondhat az aggasztó fűtésszámlának is. Hiszen a levegő állandó ki-bejárása is megszűnik. És mivel az ablakpárkány mögött lévő szilikont nem éri UV-sugárzás, akár 20-30 évig is tökéletes védelmet nyújthat a megfelelő szigetelés. 

A kőpárkány a párkányfajták királya?

Minden bizonnyal. Amikor megérkeznek a sároki telephelyünkre a kőtáblák, rögtön meglátjuk benne a lehetőséget és alig várjuk, hogy alkothassunk.

A legnagyobb öröm számunkra, amikor kapunk képeket, pozitív visszajelzéseket lakossági ügyfeleinktől és viszonteladóinktól a kőpárkányok kapcsán.

Bízunk a természetes anyagban, hiszen amellett, hogy gyönyörű megjelenést mutat kőpárkány formájában, ráadásul időtálló és könnyedén karbantartható.

Ön mit gondol a kőpárkányokról?

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Júniusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Yellow Rock gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

0
Kosár
  • No products in the cart.