Műanyag vagy kőpárkány? Ezek a szempontok segítenek a választásban!

Megosztom az oldalt

A párkány anyagának nagyobb jelentősége van, mint ahogyan azt először gondolná! Cikkünkben ezért hasonlítjuk össze a műanyag és kőpárkány megoldásokat, illetve elhoztunk egy szempontrendszert, mellyel egyszerűen kiválaszthatja az Önnek megfelelőt! 

A párkány egyszerre több funkciót is ellát: a kültéri ablakpárkány védi falait az időjárás viszontagságaitól, miközben díszíti is otthonát. A könyöklő, amely a belső ablakpárkány, nincs kitéve ezeknek a tényezőknek, így annak elsődleges feladata a megjelenés egy új szintre emelése. 

De tudta, hogy ezeknek a feladatoknak az ellátása nagymértékben függ a párkány anyagától? 

Sokan vacillálnak a műanyag és a kőpárkány között. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei – de hogyan döntsön? 

Ennek a kérdésnek a megválaszolására hoztunk el most Önnek négy szempontot, mellyel könnyedén eldöntheti, hogy pontosan melyik illeszkedne igényeihez és elvárásaihoz. 

Lássuk hát a szempontokat! 

A műanyag és kőpárkány összehasonlítása

A műanyag egy nagyon elterjedt, olcsó, könnyen beépíthető megoldás a falak védelmére. Sokan alkalmazzák kültéri ablakpárkány és könyöklő anyagának is. A legnagyobb ellensége az UV-sugárzás, mely károsíthatja a felületét. 

Ezzel szemben a kőpárkány is egy népszerű választás rendkívüli megjelenésének és tartósságának köszönhetően, azonban sokan drágállhatják – pedig nem véletlenül titulálják sokan egy kifizetődő megoldásnak. 

Az alábbi pontok segítségével Ön is meg tudja állapítani, hogy hosszú távon melyik választási lehetőség az, amelyik illeszkedik igényeihez és elvárásaihoz! 

  1. Hatékonyság

Az első (és talán legfontosabb) szempont a hatékonyság, hiszen lehet akármilyen párkány, ha nem látja el a feladatát, ami a falak védelme! 

A műanyag és kőpárkány esetében is kültéren elengedhetetlen a vízorr és lejtés, hiszen ezek segítségével vezetik el a vizet. A különbséget az ellenállóságban kell keresni: 

Mivel a műanyag párkány sokkal kevésbé ellenálló, mint például egy gránit ablakpárkány, károsíthatja az eső, a hó, a fagy és az UV-sugárzás. Ennek következtében pedig elkezdődik a repedezés, a vetemedés és a törés folyamata, mely nem csak az esztétikumot, hanem a funkcionalitást is befolyásolja. Az apró réseken a víz megtalálja az útját! 

A kőpárkány ezzel szemben kiválóan ellenáll a különböző időjárási körülményeknek és nem áll fenn a vetemedés, repedezés vagy törés veszélye sem! 

  1. Megjelenés

A műanyag ablakpárkányok általában rikító fehér színben láthatóak az otthonok ablakai alatt. Ez nem mindig illeszkedik az épület stílusához, azonban sokan a költséghatékonyság érdekében ezt a megoldást választják. Természetesen elérhetőek különböző színekben is, azonban ezek esetében megeshet, hogy idővel a mintázat sérül. A folyamatos UV-sugárzás következtében pedig sárgás foltok jelenhetnek meg a felületén és repedezhet, vetemedhet, melyeket nem lehet eltüntetni.

A természetes kő ablakpárkány, avagy gránit, márvány vagy mészkő párkány olyan megjelenéssel rendelkezik, amelyet a természet alakított ki évmilliók alatt. Különleges eleganciával, letisztultsággal rendelkeznek, melyet a teljesen egyedi mintázat biztosít, melyet az ellenállóságnak köszönhetően évtizedeken keresztül megőriz. Ennek köszönhetően bármilyen stílusú otthonhoz ideális választás a kőpárkány.

  1. Karbantartás

“Nincs szükség karbantartásra” – sokan ezt az érvet hozzák fel a műanyag kültéri ablakpárkány mellett. Azonban mivel a PVC nincs bevonva védőréteggel, a szennyeződések foltokat hagyhatnak a felületen, így a rendszeres tisztítás elkerülhetetlen. Az UV-sugárzás által keletkezett sárga foltok eltüntetése szinte lehetetlen, így többen díszekkel, növényekkel próbálják eltakarni az elszíneződést. 

A márvány és mészkő párkány, illetve kifejezetten a gránit párkány esetében a karbantartás minimális a rendkívüli ellenálló képességüknek köszönhetően. Csupán évente egyszer van szükség impregnálásra, mely megóvja a kőpárkány felületét a nedvességtől és a makacs foltoktól. Segítségével pedig a tisztítás is gyerekjáték: csak egy nedves kendővel kell áttörölnie! 

Ha pedig egy új szintre szeretné emelni a könnyű tisztítást, egy mintás gránit párkány lesz a tökéletes választás – az apró mintázat és a színek segítségével a kőpárkány szinte elnyeli a port! 

  1. Költségek

Első pillantásra a műanyag párkány egy olcsó választásnak tűnhet… Azonban mivel nem rendelkezik nagy ellenálló képességgel, vetemedik, repedezik, hamar elérkezik a csere ideje, azzal együtt pedig a kiadások és a teendők (beépítés) időszaka is. 

Kő ablakpárkány esetében viszont nem kell számolnia a párkánycsere költségével, hiszen egy évtizeden átívelő megoldást nyújt Önnek! Ráadásul a beépítésért sem kell fizetnie és várnia szakemberre, hiszen segédletünkkel akár maga is beépítheti kőpárkányát! 

  1. Tartósság

A korábbi szempontokból kikövetkeztethető, hogy a műanyag párkány jóval kevésbé tartós, mint a kőpárkány. 

Egy műanyag, PVC ablakpárkány pár évig biztosít hatékony és esztétikus megoldást. Ezzel szemben egy természetes kőből készült ablakpárkány évtizedeken, generációkon át megállja a helyét akár külső, akár belső ablakpárkányként is! 

Ezek alapján pedig elmondható, hogy a kőpárkány egy kifizető megoldás: az ára az idő folyamán megtérül, hiszen generációkon keresztül nincs szükség cserére, minimális karbantartással tökéletesen megállja a helyét és kiválóan elvégzi vízelvezető feladatát, miközben díszíti is otthonát! 

Minőségi kőpárkány és kiegészítők a Párkányostól 

Válasszon Ön is minőségi ablakpárkányt, védje és díszítse otthonát a Párkányossal! 

Cégünk több, mint 50 éve foglalkozik természetes kövek megmunkálásával, így kizárólag kiváló minőségű gránittal, márvánnyal és mészkővel foglalkozunk. Ezekből a csodálatos, ellenálló kövekből készítünk Ön számára egyedi méretű ablakpárkányokat, melyek kielégítik igényeit! 

Ez még nem minden: tapasztalatunk segítségével összeállítottunk segédleteket és kiegészítő csomagot is, melyekkel gyerekjáték a kőpárkány kiválasztása, beépítése és ápolása is! 

Tekintse meg széles kínálatunkat és tegye le a voksát egy kifizetődő megoldás mellett! 

További segítségre van szüksége?

Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

További bejegyzéseink

Júliusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Padan Dark gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

0
Kosár
  • No products in the cart.