Mészkő párkány

A mészkő párkány titkai

A kőpárkány alapanyagokat bemutató sorozatunk a harmadik részéhez érkezett. Ezúttal a mészkőből készült párkányokat vesszük górcső alá. Nem véletlen, hogy évszázadok óta használják ezt a természetes anyagot. Utánajártunk, hogy vajon mitől ennyire népszerű alapanyag a mészkő.

A víz útján

Na persze nem az Avatar világába érkezünk, hanem maradunk a realitások talaján. A mészkő vízi környezetben keletkezik. A születéséhez pedig szükség van vízben oldott karbonátos anyagokra, karbonátos vázú élőlényekre.

És ha megváltoznak az addigi körülmények, az oldat pedig telítetté válik, akkor a karbonátos anyag kicsapódik. Ez a víz forralásánál tapasztalható folyamat, amikor az edény alján kis fehér üledék jelenik meg.

Valamit már régen is tudtak

Nem véletlen, hogy a mészkövet már évszázadok óta használják építőanyagként. Elég csak megnézni az Egyesült Királyság parlamentjének épületét, a Westminster-palotát. Vagy hazánk építészeti büszkeségét, a Parlament épületét, amely szintén mészkővel van burkolva.

De a teljesség igénye nélkül íme, pár markáns referencia a régmúltból:

–       Gízai nagy piramis

–       Mayák szent épületei

–       Középkori templomok és kastélyok

–       A római Colosseum

–       A Notre-Dame székesegyház

Markáns magyar mészköves példák: 

  • Országház
  • Nemzeti Színház színes mészkőburkolata
  • Balatonfüredi sétányok és terek
  • Kossuth szobor talapzata (Fővárosi Kossuth téren)

A mészkő felfelé ívelő népszerűsége

A mészkő népszerűsége főleg a 19. század végén és a 20. század elején indult meg igazán. Ebben az izgalmas időszakban vasútállomások, bankok és különböző építmények készültek el ebből a természetes anyagból. Sőt, néhány felhőkarcolón is feltűnt homlokzatként vékony lap formájában a tömör tömbök helyett.

Amire a 21. század is igent mond

A mészkő remekül használható beltéri és kültéri burkolatként egyaránt, pl. a padlót és a falat is remekül lehet vele burkolni. A modern házakon is gyönyörűen mutat és ugyan anyagilag nagyobb befektetést jelent, mégis hamar behozza az árát, hiszen nem kell az adott falfelületet évek múlva újrafesteni. Ezért is lehet a mészkő ablakpárkány időtálló lehetőség, hiszen a párkánykérdést egy életre megoldja.

Ennyi pozitívum után felmerül egy kérdés:

Mekkora lehetőségek vannak a mészkőben?

Ha röviden kellene válaszolni erre a kérdésre, akkor csak annyit írnánk, hogy hatalmas lehetőségek.

De nézzük meg a hosszabb verziót is!

A mészkő könnyen bányászható és könnyedén vágható kisebb részekre is akár. Alkalmas a bonyolultabb faragások elkészítésére is. A párkányok esetében ez azért megnyugtató hír, ugyanis bármilyen méret elkészíthető a megrendelő elképzelései alapján.

Mi is szeretjük a mészkövet, hiszen könnyű dolgozni vele. Nagy kőtömbök formájában érkezik hozzánk, amit méretre vágunk, majd az élmegmunkálás után elkészítjük a mészkő ablakpárkányt.

Milyen előnyei vannak még a mészkőnek?

–       Tömör és kemény anyag.

–       Tartós, vízálló és kiváló a kopásállósága.

–       Környezetbarát kő, mivel vegyi anyagoktól mentes.

–       Szép és esztétikus, minden színhez kiválóan illeszkedik.

Mi két típusban bízunk igazán.

A nagyágyú és a törtfehér mészkő

A római travertin mészkő klasszikus alapanyag. Ebből készült a római Colosseum is. Kültéren ablakpárkányként és beltéren könyöklőként is remekül mutat. Tehát mindenhol megállja a helyét. Ez a kő is a természet csodájának tekinthető.

Hogy készítünk belőle párkányt?

Matt csiszolt „selyemfényű” felülettel készítjük, mert kültérben megmattul egy idő után. Viszont mattan, kicsit „öregen” még szebben mutat. Saját bemutatótermünkben is ezt használjuk, csoda szép.

A vraca mészkő pedig egyedi tulajdonságai miatt annyira népszerű a megrendelőink körében. Törtfehér színű, aránylag homogén, könnyen faragható anyagról van szó. Letisztult felülete és szerkezete miatt leginkább a modern stílusú házakhoz lehet megfelelő választás.

Mészkő párkány

Magyarországi mészköves vonatkozások

A leggyakoribb előfordulása a mészkőnek az Aggteleki-karszt. Fejtőtelepek több helyen is működnek, főként a cementipar számára szolgáltatnak alapanyagot. Az építészetben felhasznált mészkövek közül a puha mészkő fő előfordulási helyei Sóskút, Fertőrákos ill. a szomszédos Szentmargitbánya (Ausztria), míg a kemény mészkőé Süttő és Budakalász. A tardosi bányából származó, hússzínű mészkövet „magyar márvány” címszóval is illetik.

(Forrás: Wikipédia)

Tisztítási kérdések

A mészkő a szerkezetéből adódóan a márványhoz hasonlóan sokkal sérülékenyebb, mint a gránit. Érzékenyebb a savra és a lúgra, valamint a mechanikai hatásokra és karcolásokra is gyorsan reagál. Így fokozottan figyelni kell arra, hogy óvjuk a felületet az erős mechanikai hatásoktól.

Mik ezek a mechanikai hatások?

Ilyen lehet pl.: ütés, éles eszközökkel való érintkezés.

Ugyanakkor roppant fontos, hogy a mészkő ablakpárkányokat ne tisztítsuk savas takarítószerekkel, (mint pl. a Hypo, Domestos) és egyéb klórtartalmú, antibakteriális anyagokkal.

Főleg a tiszta víz használata javasolt. És mivel a mészkőnek magas a nedvszívóképessége, ezért az esetlegesen rákerülő zsiradékot, kávét, vörösbort vagy bármely egyéb ilyen jellegű anyagot el kell távolítani róla, hogy elkerüljük a foltosodást.

Ahogy a gránitnál és a márványnál is ajánlottuk, úgy a mészkőnél is a legbiztosabb ápolás az impregnálás. Ennek köszönhetően tudja leginkább időtálló tulajdonságát érvényesíteni a mészkő ablakpárkány.

Összegzés – A nagy mészkő párkányos miért

A mészkő tehát erős referenciákkal (pl. Colosseum) rendelkezik, ami a természetes anyag időtállóságára is szép példa. Könnyű dolgozni vele, vízálló, kopásálló és környezetbarát kő. Ráadásul nemcsak hasznos, hanem esztétikus is, főleg a modern házak gyönyörű eleme lehet.

Ha Ön is szeretne időtálló és gyönyörű (mészkőből készült) ablakpárkányt, akkor nézzen körül a webáruházunkban vagy keressen minket bármelyik elérhetőségünkön!

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Júniusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Yellow Rock gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

0
Kosár
  • No products in the cart.