Párkány

Ablakpárkány nélkül – Milyen hátrányokkal jár?

Ablakpárkány nélkül lehet élni. De ingatlantulajdonosként nem érdemes. Hogy miért? Egy ablakpárkány hatása ugyanis felbecsülhetetlen. Főleg abban az esetben, amikor az ablakra ömlő csapadék vagy a belső könyöklők esetén a nedvesség és a pára elkezd „támadásba lendülni”.

Na de nézzük meg milyen az élet ablakpárkányok nélkül!

Amikor lappang a nedvesség

Az ablak beépítésekor a nyílás alsó részén egy olyan apró terület keletkezik, ahol megállhat a víz. És mivel a csapadék nem tud elfolyni, ezért a falban szívódik fel. Ezt hívjuk lappangó nedvességnek.

Ugyanis a falban maradt nedvesség különösen a téli időjárás során megfagy, ami annyit von maga után, hogy a fal nagymértékben károsodni fog, ami hosszú távon tönkre fogja tenni a falazatot.

Ez már önmagában jelentős kárnak számít.

Ablakpárkány nélkül?

Csak képzelje el a következő szituációt!

Nem áldoz ablakpárkányra, ezzel nemet mond egyfajta tömítésre is, ami az ablak és a falazat között helyezkedne el ablakpárkány formájában.

A falkáva állapota védtelen lesz párkány nélkül, ugyanis a vakolt fal pont a párkánynál a legsérülékenyebb.

Esztétikailag sem lesz túl megnyerő az ablakpárkány helye, pedig egy minőségi anyaggal és egyedi színválasztással a homlokzat „ragyoghatna.”

Ráadásul a tárolási feladatok (pl. virágok) sem tudnának megvalósulni.

Biztosak vagyunk benne, hogy a fenti információk alapján el tudja fogadni a következő állítást:

Az ablakpárkányok nélkülözhetetlen elemei a háznak, lakásnak.

Ennek alapján milyen jogos követelmények vannak az ablakpárkányokkal szemben?

1.    Legyen víz és hőálló!

Tehát a hó, eső, olvadó jég káros hatásainak, sőt az erős napsugárzásnak is álljon ellen! És itt többről van szó, mint megvédeni a függőleges falazatot a lecsorgó nedvességtől.

Az ablakpárkányok bizonyos része ugyanis hosszabb távon feladja a küzdelmet a nedvesség, a napsugárzás ellen.

2.    Tartsa meg az alakját!

Az egyes ponttal összefüggő intelem. Az időjárási körülmények hosszú távon kikezdhetik az ablakpárkányok alakját. Elkezdenek púposodni, elvesztik az eredeti formájukat, sőt a színüket is.

3.     Álljon ellen a karcolásnak, külső behatásoknak! – Legyen könnyen tisztítható!

Ez is lényeges probléma, főleg, hogy hamar megtörténik a baj. Kiömlő bor, észrevétlenül megjelenő szennyeződések, zsiradékok tűnnek fel a párkányon, amit rendkívül nehéz eltüntetni és megakadályozni a rettegett foltosodást. És itt jön a képbe még a karbantartás szerepe is, ugyanis jogos elvárás az ablakpárkánnyal szemben, hogy könnyen tisztítható legyen.

4.    Legyen minőségi alapanyagból!

Ez az időtállóságra van komoly hatással. Egyszerű a képlet. Ha minőségi alapanyagból készül az ablakpárkány, akkor számítani lehet rá, hogy hosszú ideig gyönyörködhet benne. A hosszú idő persze relatív fogalom. Nem véletlen, hogy a minőségi párkányokra 10 – 20 éves garanciákat is nyugodt szívvel adnak.

5.    Legyen esztétikus!

A ház kap egy olyan elemet a párkány által, amely még inkább kiemeli a homlokzat szépségét, így pazarul illeszkedik a környezetbe. Ráadásul kívül-belül (ablakpárkány és könyöklő formájában) lehetőség lesz elhelyezni a párkányon olyan kellékeket (virágok, növények, fényképek, könyvek stb.), ami még inkább esztétikusabbá teszi az ablak előtti területet.

Van egy párkányfajta, ami a fenti 5 pontnak maradéktalanul megfelel.

Kiválóan megmunkált kőből készült ablakpárkány
Minőség. Szépség. Tartósság.

A kőpárkány, amely hozza a kívánt követelményeket

1.  A minőségi kőpárkányoknak meg sem kottyan a nedvesség és az erős napsugárzás. Sőt, a könyöklők esetén a páralecsapódás és a virágok locsolásánál az esetlegesen lecsöppenő víz ellen is magabiztos védelemre lehet számítani.

2.  Tehát „érkezhet” hő, pára, csapadék, a minőségi kőpárkány megtartja a formáját, színét, egyedi megjelenését.  A kőpárkányok nem vetemednek.

3.  A kőpárkányok könnyen tisztíthatóak. A varázsszó az impregnálás, ami mindhárom természetes kőnél (gránit, márvány, mészkő) erősen ajánlott, hiszen ennek köszönhetően olyanok lesznek, mint új korukban. A tiszta víz pedig csodákra képes.

4.  A kőpárkányok több mint 40- féle, a világ különböző pontjain bányászott természetes kőből készülnek, ami az időtállóságot mint értéket is magával vonhatja.

5.  A kőpárkányok szépsége önmagáért beszél. Egyedi mintázatuk, letisztult megjelenésük minden háznak, lakásnak a dísze lehet.

Kőpárkányok nélkül élni?

Természetesen lehet.

Hiszen az ablakpárkányok tekintélyes része a beépítés után egy ideig a legjobb formáját fogja mutatni.

Aztán ahogy haladnak előre az évek, számolni kell az erős UV-sugárzással, szakadó esővel, olvadó jéggel, széllel stb. És azt lehet majd észrevenni, hogy a különböző párkánytípusok eltérően fognak reagálni az időjárási körülményekre.

Egyes párkányoknak megváltozik a formájuk, letakaríthatatlan foltosodás tűnik fel rajtuk, elvesztik a színüket.

Egy párkánytípus azonban dacol az idővel és a problémákkal. A természetes alapanyagú, minőségi kőpárkányok bírják a gyűrődést és a megfelelő karbantartásnak köszönhetően meghálálják a bizalmat.

Ön milyen ablakpárkányban bízik?

Meta: Minőségi ablakpárkány nélkül élni? Lehet, csak nem érdemes. Mutatjuk, miért! 

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Májusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Rosa Porino gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

Nekünk fontos a véleménye!

Töltse ki a kérdőívünket, válaszaiért cserébe kuponkódot kap, amit ajándék egyedi törlőkendőre használhat fel.

0
Kosár
  • No products in the cart.