Forgatás Sárokon, a kőpárkánybirodalomban.

Egy kőpárkányos forgatás kulisszatitkai

Megosztom az oldalt

Nemrég forgatócsoport érkezett Sárokra. A célunk többek között az volt, hogy megmutassuk a modern kőpárkánykészítés folyamatát. Erről a forgatásról és a különleges kőfaragó üzemünk kulisszatitkairól szeretnénk szót ejteni ebben a cikkben. Tartson velünk Ön is Sárokra!

Filmünk főszereplője természetesen cégünk vezetője, Walter József lett. Ugyanakkor a kő ablakpárkányok világának fontos láncszemei az irodai dolgozók, az üzemben sürgő-forgó munkatársak, a szállításért felelős kollégák és persze az egyes részlegek vezetői is. Bárkit megszólaltathattunk volna, hiszen a természetes kövekkel való munka mindenki életére jelentős hatással van.

Ki itt belépsz, megismerheted a párkányok különleges világát!

’Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!” Olvasható Dante: Isteni színjáték című elbeszélő költeményében. Mi pont a másik végletet képviseljük és valahogy így alakítanánk át ezt a mondatot: Ki itt belépsz, megismerheted a párkányok különleges világát!

Aki a sároki kőfaragó üzemünkhöz érkezik, az már rögtön láthatja azokat a masszív kőtömböket, amelyek szerte a világból érkeznek hozzánk. Pl. Olaszországból, Kínából, Indiából, Törökországból, Németországból stb.

Lényegesnek tartjuk, hogy ezek a természetes anyagok minden tekintetben kifogástalanok legyenek. A gránit, márvány, mészkő és a technikai kő olyan alapanyagok számunkra, amiből aztán esztétikus és tartós kő ablakpárkány készíthető.

Szeretettel üdvözlöm, Walter József kőfaragó mester vagyok!

Így köszönti cégünk vezetője a nézőket, miután a kamera (Trábert Olivér irányításával) cégtábláról Walter József szeme elé érkezik. Itt Józsi elmondja pl. azt is, hogy a több mint 50 éves családi vállalkozást 1995 óta irányítja.

És ekkor jön el egy olyan pont a videóban, amikor Józsi a miértünkről, a célunkról beszél, ami minden egyes nap motivál bennünket, hiszen testközelből látjuk, hogy mekkora értéke van a gránitnak, márványnak, mészkőnek, technikai kőnek.

A videóban elhangzik egyik olyan munkánk is, amit mindig örömmel osztunk meg az érdeklődőknek. 2002-ben az épülő Nemzeti Színház felkért minket egy olyan projektre, amit rendkívül szűk határidőhöz kötöttek. Ha érdekli, mi lett a munka végkimenetele, akkor ezen a linken elolvashatja a cikkünket és persze megtudhatja, vajon sikerült-e megoldanunk ezt a szép kihívást.

Korszerű gépekkel vágjuk méretre a párkányokat.
Mindent igyekeztünk megmutatni.

Ahol a párkányok megszületnek

Egyedi párkányokat készítünk olyan méretben, amilyet a megrendelő szeretne, ezért olyan felvételt is szerettünk volna, ami megjeleníti ezt a különlegességet.

Ha megnézi a videót, akkor láthatja, hogy Walter József az egyik pillanatban még inget visel, aztán a következő másodpercben már piros színű kőpárkányos pulóvert. Megfontoltan halad ahhoz a helyszínhez, ahol fia, Walter Martin már várja, aki beprogramozza a CNC vágógépet és már indulhat is a vágás, ugyanis a méretre szabás a kőpárkányok készítésének első fázisa.

Egyszerűnek tűnő művelet kezdődik ilyenkor, hiszen a CNC vágógépbe beprogramozzuk a kívánt méretet és elindítjuk az automatát. Azért nagyszerű ez a szerkezet, mert akkor is dolgozhat, amikor nem tartózkodik senki az üzemben.

A megmunkálás csodája

Ahogy készen vagyunk a méretre vágással, következhet az élcsiszolás, azaz a megmunkálás különleges művelete. Az élcsiszoló gép megcsiszolja automatikusan az éleket és a sarkakat alul/felül 45 fokos szögben és ha a megrendelő kéri, akkor a vízorrt is belevágja.

Amint végighaladt a futószalagon a kő ablakpárkány, lefújatjuk a vizet és minőségi ellenőrzést végzünk, hogy vajon megfelelő csiszolás történt-e. Amennyiben ez megvan, átvisszük csiszolóasztalra, ahol többek között kézi csiszológéppel az ablakpárkány végeit is megcsiszoljuk.

A precíz gyártási folyamatnak hála, el is készülnek a kő ablakpárkányok. A forgatás azonban még nem ért véget ezzel, ugyanis a következő helyszínünk következik, a hátsó udvar, ahol rengeteg természetes kő található.

Középpontban a természetes kövek

A hátsó udvarban tehát ameddig a szem ellát, természetes köveket lehet felfedezni: gránitot, márványt, mészkövet, technikai követ. Néhányat Walter József be is mutat közülük.

Római travertin mészkő

Veronai partnerünktől szállítjuk be. Stabil, merev anyagról van szó, ami bizonyítja az időtállóságát is, ugyanakkor szépen illeszkedik az ingatlan környezetébe.

Carrarai márvány

Ez Michelangelo kedvence is, ugyanis a legendás képzőművész ebből a természetes anyagból készítette a világhírű Dávid-szobrot is. A carrarai márvány kültérre kőpárkányként és beltérre, könyöklőként is egyaránt alkalmazható.

Technikai kő

Újonnan bevezetett termékünk, a Quarella cég által beszállított technikai kő, Polar white néven, mint a neve is mutatja, hófehér színben kapható és elég sokan választják ezt az anyagot.

Brown Star gránit

Ez a legkeményebb kövünk. Kínából szállítjuk be ezt a közkedvelt anyagot, amit rendkívül könnyű tisztán tartani és természetesen időtálló kőpárkány készíthető belőle.

Ezt a négy követ mutatta be Walter József, azonban még hátra volt a forgatásnak egy olyan fázisa, amikor cégünk vezetője a saját kedvenc kövéről beszél.

Walter József és a természetes kövek
Walter József itt a természetes köveket mutatja be.

Vajon melyik Walter József kedvenc köve?

Nehéz választás, ugyanis a természetes kövek mindegyike gyönyörű. Józsi választása mégis egy olyan gránitra esett, aminek a neve Padan Dark gránit. Kevés helyen kapható természetes anyag, azonban nálunk megvásárolható és bizony sokan élnek a lehetőséggel, hogy ilyen gránitritkaságra tegyenek szert kő ablakpárkány formájában.

Józsi azért kedveli, mert könnyen tisztán tartható, modern házakhoz, antracit, fehér színekhez remekül illeszkedik.

A forgatás tanulságai

Természetesen nagyobb kihívás volt a forgatás számunkra, mint pl. egy minőségi kőpárkány elkészítése. Közel 5 órán keresztül tartottak a felvételek.

Voltak olyan részek, amelyeknek többször is nekifutottunk, de végig az a cél vezérelt minket, hogy olyan videók készüljenek el, amelyek betekintést nyújtanak a kőpárkányos mindennapjainkba.

A forgatás azt is lehetővé tette, hogy végiggondoljuk azt, honnan indultunk és hol állunk jelenleg, és persze azt is, hogy hova szeretnénk még eljutni.

Bátran tervezünk, hiszen látjuk, hogy a jelen és a jövő is a természetes anyagoké. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek szeretik az időtálló anyagokat és ehhez a kőpárkányok remek választásnak bizonyulhatnak.

Nagyszerű megélni azt, hogy ez a cég nem pár emberről szól, hanem jóval többről. Mindenki munkája ugyanolyan fontos számunkra és sokat jelent pl. az is, amikor elmondhatjuk, hogy itt tényleg egy nagybetűs Csapat munkálkodik azért, hogy a megrendelők végül mosollyal az arcukon nyugtázzák azt, hogy milyen szép kőpárkányra tettek szert.

Van olyan munkatársunk, aki közel 30 éve dolgozik nálunk és ez a munkahely mindenkinek nyugalmat és biztos megélhetést jelent. Tudjuk, hogy ha megbecsüljük a munkatársakat, az a kőpárkányok elkészítésére is pozitív hatással lehet, hiszen egy emberséges, a másikat tisztelő környezetben sokkal nagyobb kedvvel és nagyobb motivációval végzi mindenki a munkáját.

Összegzés

Nem célunk betörni a filmiparba, azonban a kőpárkányok készítésében továbbra is magas színvonalra törekszünk. Ezért mutatjuk meg a „nagyvilágnak”, hogy a sároki telephelyünkön milyen munkafolyamatok által jönnek létre a kő ablakpárkányok, milyen szemlélet vezérel minket, miért bízunk annyira a természetes anyagban.

Amennyiben Ön is szeretne természetes anyagból ablakpárkányt és megnézné a munkafolyamatokat, várjuk szeretettel a sároki kőfaragó üzemünkbe!

 

További segítségre van szüksége?

Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

További bejegyzéseink

Júliusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Padan Dark gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

0
Kosár
  • No products in the cart.