kőpárkány

Ezért lett nagy sláger a kőpárkány

Megosztom az oldalt

Most már elég volt, ideje olyan párkány után néznünk, ami nem megy tönkre pár év után. Ez a mondat ismerősnek hangzik a felújításban gondolkodók szájából. Ráadásul az új építésű házak tulajdonosainál is egyre inkább szempont lesz az, hogy a párkányra ne csak díszként, hanem hasznos tárgyként gondoljanak. Jöjjön a kőpárkány népszerűségének igazi háttere!

Ön így gondolkodik a párkány kapcsán?

„Annyit kiadtunk már a szigetelésre, ráadásul a színezés is egy vagyon lesz, ezért a párkány már nem számít. Vegyük meg a legolcsóbbat, jó lesz az úgy is.”

Vagy inkább így?

Minden apró részletnek jelentősége van, a párkány a ház fontos része, hiszen eleganciát, szépséget kölcsönöz az ingatlannak. Sőt olyat kell választani, ami bírja az esőt, havat, nedvességet, nem adja fel a küzdelmet, lehet rá számítani akár egy életen át.”

Bízunk benne, hogy Ön az utóbbiak táborát erősíti és nem elégszik meg a silány minőséggel, a jó lesz az úgy is hozzáállással.

Olyan tények következnek, amelyek megmutatják, hogy mi az oka annak, hogy egyre többen döntenek a kőpárkány mellett.

Világjáró kő- A kőpárkány előtti világ

A természetes kőből készült párkány evolúciója szinte mesébe illő.

A természetes köveket (gránit, márvány, mészkő) a természeti erők alakítják, majd a bányászat által jutnak hozzá pl. a kőkereskedők is.

Azok a kőkereskedők, akik megszabják, hová kerülhetnek a kőtáblák. Olaszország számít az európai centrumnak, ugyanakkor máshonnan is érkezhetnek a kövek nagyobb mennyiségben.

Indiából és Kínából a szlovéniai Koper kikötőbe futnak be a szállító konténerek, ahonnan hajóval hozzák Magyarországra a robosztus köveket.

De pl. a német és a török kövek egyenesen a bányából jutnak el hazánkba.

Kőpárkány születése

Minden gyermek születése csoda. Természetesen a kőpárkány „világra hozatala” nem említhető egy lapon a gyerekszületéssel, mégis emlékezetes momentum.

Ahogy megérkeznek a kőtáblák, a szakemberek rögtön kezelésbe veszik őket, egészen pontosan az a gép, amely beprogramozva teszi a dolgát és méretre vágja a természetes követ.

Milyen méretben?

Amilyet a megrendelő szeretne.

Hatalmas előny, hogy nem kell szabványméretben gondolkodni, ugyanis a modern gépek könnyedén elvégzik azt a munkát, amelyekkel még a hőskorban egy kőfaragónak komoly kihívásai akadtak.

A méretre vágást követően egy újabb speciális gépre kerül a kő, az élcsiszoló, élmegmunkáló gépre, ami a csiszolás mellett vízorrt is vág.

Most jogosan feltehetné azt a kérdést, hogy vajon mi az a vízorr?

A hivatalos meghatározás: egy alámetszés, egy vízcsöppentő horony, amit a párkányok alján hoznak létre.

Ez a 6 milliméterszer 6 milliméteres horony elvezeti az esővizet, vagyis megakadályozza azt, hogy a víz ráfolyjon a függőleges falazatra.

Így komoly károk elkerülését teszi lehetővé.

Ha belső könyöklőt szeretne, akkor nincs szükség vízorr vágására.

Az elnyűhetetlenség mintaképe

Eső, hó, fagy, nedvesség. Ezekkel az olykor kellemetlen időjárási viszontagságokkal elég sűrűn „találkozhat” a természetes kőből készült párkány.

És akkor mi van? Kérdezhetne a természetes kőből készült párkány, ha tudna beszélni, ugyanis meg sem kottyan neki a víz, a pára, az erős hősugárzás.

Vannak ugyanis olyan párkányok, amelyek fájdalmas átalakuláson mennek keresztül az évek során. Vetemednek, megváltoztatják a formájukat, szinte rájuk sem lehet ismerni.

Például víz hatására a fa hajlik, míg a műanyag elveszti a színét.

Ezért háztulajdonos reakciója az idegességtől az elkeseredett kijelentésekig (esetleg a nyomdafestéket nem tűrő szavakig) terjedhet.

A természetes kő megtartja eredeti formáját és színét. Ezért életre szóló befektetés.

Tisztítás pofonegyszerűen

A kőpárkány tisztítása rendkívül egyszerű.

A gránitnál kezdetnek egy puha rongy is megteszi, míg a márványt érdemes dörzsi szivaccsal megtisztítani.

De legyen szó gránitról, márványról vagy mészkőről, mindhárom anyagnál az impregnálás lehet a legjobb választás. Ez segít megtartani a ragyogást, azt a megjelenést, amire a családtagok, ismerősök, járókelők is elismerő pillantásokkal tekinthetnek.

Mit eredményezhet az évi egyszeri impregnálás?

A kőpárkány így nem veszíti el a színét és megakadályozható az aggasztó foltosodás is.

Itt írtunk a párkányok tisztításáról bővebben.

Könyöklőként is magabiztos

A belső könyöklők is elsősorban ragyogásukkal, a belső tereket élettel megtöltő tulajdonságukkal hívják fel magukra a figyelmet.

Ugyanakkor a könyöklők egyrészt megvédik a falazat belső oldalát a páratartalom miatti páralecsapódástól, másrészt az esetlegesen lecsöppenő víztől is megóvják.

Mivel a kövek széles kínálata áll rendelkezésre, ezért olyan belső párkányban érdemes gondolkodni, ami a fűtőtesttel remekül harmonizál.

Ha szélesebb könyöklőt rak a radiátor fölé, azzal növelni lehet a fűtés hatásfokát is.

Hőhíd száműzve

Gondoljon akár sarkvidéki hidegre vagy afrikai forróságra, egy ingatlan esetében mindig kulcskérdés a szigetelés.

Ha a szigetelés gyenge, akkor fal bizonyos pontjain a kinti hideg vagy meleg érintkezik a belső levegő hőmérsékletével.

Mi történik ekkor?

Nagyfokú hőcserélés, párakicsapódás jön létre. Megjelenik a rettegett nedvesedés, ami a falak penészesedését is okozhatja.

Sőt, a kialakuló rés tönkreteszi az egyébként is gyér szigetelést, a fűtésszámla pedig az egekbe szökik.

Ezért a párkány beépítésénél fokozottan kell figyelni a szigetelésre.

Kőpárkány szigetelése- 2 helyes út  

1. A párkányfogadó és a kőpárkány csatlakozásánál a hézagzáró szalagot be kell hajtani és rögzíteni kell szilikonnal.

2. Az ablak alatti részt ki kell fújni purhabbal, majd rárakni a hézagzáró szalagot. Ezt követően a párkány belső élére szilikont kell nyomni és úgy kell nekinyomni a párkányfogadónak.

Mit eredményez ez a művelet?

Megakadályozza a hőhíd kialakulását és a nedvesedést, így megszűnik a levegő állandó ki-bejárása.

És még egy jó hír!

A megfelelő szigetelés akár 20-30 évig is védelmet nyújthat, hiszen az ablakpárkány mögött lévő szilikont nem éri UV-sugárzás.

Összegzés

A kőpárkány népszerűsége tehát több markáns ponttal magyarázható, amelyek mindegyike azt mutatja, hogy a szépség, ragyogás mellett a természetes kőből készült párkány életre szóló befektetés lehet.

Megbízható alapanyagról van szó, amelyet a természeti erők alakítanak és a világ több pontjáról érkeznek hazánkba.

A speciális gyártási folyamat által a köveket tetszőleges méretre vágják, megmunkálják őket. A vízorrnak köszönhetően pedig a párkány elvezeti a vizet, megvédi a függőleges falazatot a csapadéktól.

Időtállóságát tekintve lekörözi „párkánykollégáit”, hiszen nem veszti el formáját és színét az idők során.

Pofonegyszerűen tisztítható, az évi egyszeri impregnálásnak köszönhetően megakadályozható a bosszantó foltosodás is.

A belső könyöklők nemcsak szépek, hanem megvédik a falazat belső oldalát a páralecsapódástól és az esetlegesen lecsöppenő víztől.

A megfelelő szigeteléssel száműzhető a hőhíd, amellyel a penészesedés és a fűtésszámla nem várt „megugrása” is elkerülhető.

Azt kívánjuk Önnek, hogy olyan párkánya legyen, amelyre ha 30 év múlva rápillant, elégedettség tölti el és azt mondja magában: De örülök, hogy ilyen párkányt választottam.

További segítségre van szüksége?

Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

További bejegyzéseink

Júliusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Padan Dark gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

0
Kosár
  • No products in the cart.