Travertin mészkő

Így pompázik a mészkő párkány

A mészkő párkányok jellegzetes színe és kiemelkedő minősége miatt válik sokak kedvencévé, akik természetes kőpárkány beépítésén gondolkoznak. Beige árnyalatai kontrasztot és egyensúlyt is tudnak vinni egyaránt a térbe, ráadásul akár még a mediterrán szabad, pozitív hangulatát is elhozhatja az otthonba.

Melegség, harmónia, összhang – talán ez az a három jelző, amivel a mészkő párkány által nyújtott varázst a legjobban össze lehetne foglalni. 

Ebben a cikkben pedig nem más áll a főszerepben, mint a mészkő – megismertetjük e kőzet legfontosabb jellemzőit és természetesen a mészkő párkányok sem maradhatnak ki a sorból. Közelebbi betekintést teszünk három mészkő fajtába, melyekből szebbnél-szebb párkányok készülnek – ez pedig nem más mint a jura, a vraca és a római travertin mészkő.

Amiket a mészkőről tudni érdemes

Alapjáraton a mészkő egy rendkívül sokoldalú kőzet, így nemcsak kőpárkány formájában találkozhatunk vele, hanem az építészet és a művészet különböző ágaiban is.

A mészkőben rejlő lehetőségeket már elődeink is felismerték – megannyi középkori templom vagy éppen kastély épült mészkőből, melyek még a mai napig tekintélyesen állnak, de olyan híres építmények is mészkőből épültek, mint a Gízai nagy piramisok, vagy éppen a római Colosseum.

Azonban közel sem kell Egyiptomig vagy éppen Olaszországig elutaznunk, hogy híres mészkő épülettekel találkozzunk. Hazánkban a Parlament épülete is mészkő burkolattal büszkélkedhet a Nemzeti Színházzal egyetemben.

De hogyan is alakul ki egy ilyen strapabíró kőzet?

A mészkő vízi környezetben képződik, különböző kagylók vázai vagy éppen egykori vízi csigák maradványaiból fennmaradt természeti üledékekből áll össze – erről neve is árulkodhat, ugyanis a mészkő üledékes kőzet. Legfőbb alkotóeleme a kalcium-karbonát, ami nagyjából 90%-ban van jelen a kőzetben. Sőt, a mészkő színe ráadásul összefüggésben van a karbonáttartalommal – minél több kalcium-karbonát található a kőben, annál világosabb a színe.

Mészkő párkány a mindennapokban

Mit érdemes tudni a ezekről a párkányokról?

Egyrészt rendkívül időtállóak, így a zord, extrém időjárási viszonyokat meg sem érzi, illetve strapabíróságából adódóan képes évekig, sőt, évtizedekig megőrizni pazar minőségét. 

Fontos tudnivaló még, hogy habár valóban jól bírják a gyűrődést, hajlamos a sérülésre, illetve a savakra és a lúgokra különösen érzékeny, illetve érdemes odafigyelni rá, hogy ne érje karcolás! Ebből adódóan tudatosnak kell lenni, hogy milyen tisztítószerrel ápoljuk a párkányt. A legbiztonságosabb az, ha tiszta vízzel töröljük át a felületet.

Még ennél is hatékonyabban pedig impregnálással tudjuk elősegíteni a párkány tekintélyének a megőrzését. Ez egy egyszerű folyamat, amit egyedül is el tudunk végezni – az impregnáláshoz összeállítottunk egy videós segédletet, amit itt tekinthet meg.

A mészkő fajtái 

Ahogy azt már említettük, a mészkőn belül is van három fajta, amiből mészkő párkány készül. A választás alatt érdemes szemügyre venni, hogy melyik fajta kő lehet az, amelyik a legjobban passzol mind az igényeinkhez, mind pedig az otthonunk esztétikájához.

Jura mészkő – egy igazi német különlegesség

Németországban bányászott mészkő, főbb ismertetőjele világos, beige színe illetve erezetes felülete.

Ez a fajta mészkő főként óceáni üledékekből jött létre – pontosabban tengeri állatok, mohák, korallok, szivacsok és kagylók kalcium-karbonátból álló csontjai és vázai lerakódásaiból.

Könnyen munkálható, formázása és vágása gördülékenyen megy végbe, ezért előszeretettel használják fel a művészetekben és az építőiparban – oszlopok, padlóburkolatok és homlokzatok kialakításánál különösképp jeleskedik, de kőpárkányként is ugyanazt az időtálló minőséget nyújtja. 

A jura mészkő párkány igazán egyedi külsőt kölcsönözhet otthonának, hiszen erezetes felülete olyan apró, mégis mutatós részlettel gazdagítja a teret, hogy nemcsak egy kis világos színt, hanem textúrát is visz a ház külsejébe. Tökéletes választás akkor, ha nem egy teljesen letisztult kőpárkányt keres, hanem valami olyasmit, amiben ott rejlik valami egészen egyedülálló, de mégsem hivalkodó mintázat.

Római travertin mészkő – ami a Colosseumot is ékesíti

Míg a travertin mészkő ugyanúgy üledékes kőzet, szerkezetében egy kicsit eltérő. Lyukacsos, úgynevezett porózus szerkezetű, kialakulási helyét tekintve pedig édesvizű folyókban és tavakban, vagy pedig meleg vizű források mellett képződnek.

A legnagyobb mennyiségben Tivoliban bányásszál, amik egy Rómától körülbelül 20-30 km-re elterülő város – mivel az olasz fővároshoz ilyen közel bányásszák ezt a követ, így nem meglepő, hogy hajdanán az ókori rómaiak választása a travertin mészkőre esett a Colosseum megépítésekor. 

Napjainkban padlólapok, burkolatok, de akár még pultok formájában is találkozhatunk a travertin mészkővel.

Ezt a párkányt úgynevezett selyemfényű csiszolással készítik, kültéren a külseje ugyanis az idő teltével megmattul, azonban sokan emiatt a matt felülete miatt találják különösképp vonzónak. A travertin mészkő párkány mindazok számára remek választásnak bizonyulhat, akik szeretnének egy letisztult, minimalista, de mégis világos, időtálló kőpárkány mellett letenni a voksukat.

Vraca mészkő  – Törtfehér gyönyör

Egyenletes, szemcsés textúrájával és törtfehér színével a vraca mészkő szintén futótűzként terjedt el az építőiparban.

Textúrája miatt azonban főleg a szobrászatban terjedt el, ahol szebbnél-szebb alkotásokat ruházhatott fel eleganciájával és tekintélyével. 

Kiváló minősége és finom, mégis mutatós textúrája bármilyen otthonba képes egy kis kifinomultságot és összhangot vinni, fehéres színe szinten bármilyen stílushoz remekül passzol. Megállja a helyét – nemcsak esztétikailag, hanem szerkezetileg is. Mindenki számára tökéletes választás, aki egy kicsit elegáns összhangra vágyik, de szeretne egy kis játékosságnak is teret hagyni, amit a kő textúrája biztosít.

Mészkő párkány összegzés

Összegezzük hát az eddigieket!

A mészkő a jellegzetes színének hála vált népszerűvé a vásárlók körében, azonban közkedveltségéhez időtállósága és strapabírósága is ugyanúgy hozzájárul. 

A mészkő párkány remekül ellenáll az időjárási viszontagságoknak, azonban a savakra és a lúgokra, illetve a karcolásokra különösen érzékeny – fontos, hogy figyelemmel legyünk a tisztítás során erre.

Három fajta mészkőből készítenek leginkább párkányt: ez pedig a jura, a travertin és a vraca. Mindháromnak megvan a maga varázsa, egy azonban közös bennük: rendkívül magas minőséget nyújtanak.

Nézzen szét Ön is kínálatunkban, és tekintse meg kőpárkány választékunkat!

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Áprilisi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Brown Star gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

Nekünk fontos a véleménye!

Töltse ki a kérdőívünket, válaszaiért cserébe kuponkódot kap, amit ajándék egyedi törlőkendőre használhat fel.

0
Kosár
  • A kosara jelenleg üres.