Júniustól érdemes felújítani: erre figyeljen, ha belevág a párkány cserébe…

Hamarosan startol az Otthonfelújítási Program, aminek fő fókuszában az energetikai költségek csökkentése áll. Sok kérdés felmerül az új támogatás kapcsán: mire vonatkozik pontosan, kell-e emiatt alapanyag hiánytól tartani, milyen szakemberrel végeztessük a munkát a sikeres pályázat után… Az alábbi cikkben körbejárjuk a témát, hogy minden pályázó tisztán lássa, nyílászáró és párkány csere esetén mik azok a buktatók, amire figyelnie kell.

Az otthonok tervezésekor sokszor alábecsülik a párkányok fontosságát. Pedig ezek az apró részletek kulcsfontosságúak a lakás kényelmének és hatékonyságának megteremtésében… A párkányok minősége nemcsak esztétikailag fontos, hanem számos más téren is jelentős szerepet játszik az otthonunk optimális működésében, például védi a nyílászárók alját az időjárás viszontagságaitól és az energetikai költségekben csökkentésében is szerepet játszhat, amennyiben jó minőségű párkányról beszélünk. 

Már az ókori építészetben is használtak párkányokat. A piramisoknál és az antik görög kultúrában például már felismerték ezeknek az áldásos szerepét, mivel a kőpárkányok segítettek meggátolni az esővíz befolyását az épületekbe. Ezzel nagy mértékben növelni tudták az építmények élettartamát, hiszen nem kellett a vízkárt orvosolni, ami akár életveszélyes helyzeteket is okozhatott volna. Napjainkban leginkább az ablakok aljáról ismerjük ezeket az építészeti elemeket, amiknek dekorációs funkciójuk mellett továbbra is komoly szerepük van a vízelvezetésben.

Miért fontos az ablakpárkány minősége és karbantartása?

Az ablakpárkány egyik legfontosabb feladata a nedvesség elvezetése a nyílászáróktól. Egy kiadós zivatar vagy téli hóesés ablakpárkány hiányában végzetes károkat tehet a függőleges homlokzatban, mivel a külső ablakpárkányok dőlésszögüknek és kialakításuknak köszönhetően megakadályozzák, hogy a víz a homlokzaton follyon. Elvezetik a vizet a falaktól, ami így a homlokzat mellett csöpög a földre, épen hagyva a külső falakat. 

Emellett a jól felhelyezett és minőségi alapanyagokból készült párkány a lappangó nedvesség kialakulását is megakadályozza. Amikor egy párkány rosszul van a helyére illesztve, az ablak alján megállhat a víz, ami aztán fel tud szívódni a falakba. Ezt a falba felszívódott csapadékot hívják lappangó nedvességnek, ami télen meg tud fagyni, ezzel komoly károkat okozva a falakban.

Ha már repedezett, esetleg elévült az anyaga, érdemes új párkányba fektetni. Ehhez pedig remek lehetőség jön 2024 júniusában…

Indul az Otthonfelújítási Program

Nemsokára elstartol az ország következő nagyszabású otthonfelújítási támogatása, az Otthonfelújítási Program, aminek keretein belül 108 milliárd forint kerül szétosztásra a pályázók között. Előreláthatóan 20.000 lakás tud majd ezzel a segítséggel energetikai korszerűsítést végrehajtani. A pályázható összeg maximum 6 millió forint, amihez 1 millió önerőt vár el a kormány (kisebb kölcsön esetén pedig ahhoz arányos önerő részt). Mivel a keretösszeg véges, a június 3-án induló programra érdemes azonnal benyújtani a pályázatot, mert várhatóan hamar ki fog merülni. 

Ez a program most kifejezetten az energetikai korszerűsítésre helyezi a fókuszt, ezért csak az alábbi felújításokra igényelhető:

 • külső szigetelés
 • épület külső nyílászáróinak cseréje 
 • fűtési rendszer korszerűsítés 
 • melegvíz-rendszer korszerűsítés

A beruházás előtt hiteles energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni az ingatlan beruházást megelőző energetikai állapotát, majd a beruházást követően ismét egy hiteles tanúsítvánnyal kell igazolni, hogy a felújításnak köszönhetően minimum 30%-al javult az ingatlan energetikája.

Ha már új a nyílászáró, cseréljük a párkányt is

Bár az új Otthonfelújítási Támogatás a nyílászárókra vonatkozik, ha már a külső nyílászárókat felújítjuk, érdemes figyelmet fordítani a párkányok cseréjére is. Ez nemcsak az épület hőszigetelését és energiahatékonyságát javítja, hanem esztétikailag is felfrissíti az otthont és növeli annak értékét, nem utolsó sorban pedig a nyílászárók hosszú élettartamát is.

A párkányoknak ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, és idővel elhasználódnak, megsérülnek vagy eldeformálódnak. Ez nemcsak ronthatja az épület megjelenését, hanem befolyásolhatja az energiahatékonyságot is. Az elhasználódott vagy sérült párkányok lehetővé tehetik a nedvesség bejutását az ablak vagy ajtó alá, ami hosszú távon károsíthatja az épület szerkezetét és vezethet penész problémákhoz, így az ablakok cseréjénél nem érdemes kihagyni a párkányokat.

Az új, jól szigetelt párkányok segítenek minimalizálni a hőveszteséget és megszüntetni a nedvesség behatolásának kockázatát, így kényelmesebb belső klímát teremtenek és csökkentik az energiafelhasználást. Arról nem is beszélve, hogy az épület esztétikai megjelenésének frissítésére és modernizálására is jó módszer lehet a cseréjük. 

A helyes beépítés egyik eleme például a hézagzáró szalag használata, ami segít megakadályozni a hőhíd kialakulását. Hőhíd alatt azt értjük, amikor a gyenge szigetelésnek ‘köszönhetően’ az ablak alatt lévő hézagok mentén a benti levegő találkozik a kinti hideg vagy meleg levegővel, ami miatt nagymértékű párakicsapódás jön létre. A megjelent nedvesség hatására pedig a falak nedvesek majd penészesek lesznek, ami borzaszó egészségtelen.

 Újj párkányok esetén így érdemes hézagzáró szalagot használni, hogy a friss megjelenés és értéknövelés mellett a funkcionalitásuk is a maximumon legyen.

Kulcsfontosságú az alapanyag

Nem mindegy azonban, hogy milyen alapanyagot választunk a felújításhoz. Hiszen ahogyan mit sem ér csapadék védelem szempontjából egy minőségi, frissen kicserélt nyílászáró régi párkányok mellé felhelyezve, úgy nem ér sokkal többet egy szintén kicserélt, de rossz minőségű párkány sem. Méghozzá azért, mert nem biztos, hogy kellő mértékben és irányban fogja tudni elvezetni a csapadékot az épület és a nyílászárók védelme érdekében – ami penészedéshez és málláshoz vezethet – , illetve a rossz minőségnek hamar bekövetkező kopás / törés vagy egyéb rongálódás lehet a következménye, ami után már nem lesz képes ellátni a párkány eredeti funkcióját, azaz óvni a falazatot és a nyílászárókat.

A legfontosabb lépés tehát kültéri párkányok felújítása esetén az alapanyag gondos megválasztása. Egy megfelelően kiválasztott és felhelyezett kültéri párkány évtizedekig szolgálhatja az ingatlant, ezért fontos strapabíró és minőségi, lehetőleg kőből készült párkányt választani. A műanyag bár olcsó, rendkívül hamar rongálódik, a fa pedig szépsége ellenére szintén kevéssé ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben, mint egy kő párkány.

Az időjárás folyamatos próbatétel elé állítja a párkányokat, hiszen egyszerre kell jól viselnie egy minőségi darabnak az uv sugárzást, a forróság miatti hőtágulást, az esőt, jégesőt és a viharos szelet is… Ha figyelembe vesszük, hogy a párkányok három legfontosabb funkciója a csapadék elvezetése, a homlokzat védelme és a ház külső megjelenésének fokozása, akkor az antracit, márvány, gránit vagy technikai kő párkányok lesznek a legjobb választások ezeknek a funkcióknak a megbízható és hosszútávú betöltéséhez.

Kell tartani alapanyaghiánytól a támogatás miatt?

Az építőipar mögött sok kemény és alapanyaghiánytól sújtott év áll… A covid előtti lakásfelújítási dömping, majd a covid idején beállt napi árfolyam ingadozás és óriási alapanyaghiány után már joggal tart a végső felhasználó attól, hogy egy új, széleskörben felhasználható felújítási támogatás ismét romba dönti a piacot. Senki sem szeretne megint oda jutni, hogy licitálni kelljen a minőségi alapanyagokért, és mindent  csak napi árfolyamon szállítsanak. 

A lakásfelújítást ösztönző támogatások mindig piaci növekedést eredményeznek, ami – ha nincs rá felkészülve a piac, vagy beüt valami váratlan helyzet – alapanyaghiányhoz vezethetnek. Jelen esetben a felújítási program nem társul olyan globális problémával, amely minden szállítmányozási láncot megbénítana, így nem kell alapanyaghiánytól tartani. 

Jó szakember nélkül viszont a minőségi alapanyag kevés

Sajnos a kiváló minőségű és időtálló alapanyag nem elég a tartós párkányhoz. Kell még egy szakember is, aki precíz munkát végezve a szakma elvárásainak hiánytalanul eleget téve helyezi fel a párkányt a helyére. Máskülönben hamar párkánycsere előtt találhatja magát az a tulajdonos, aki csak az alapanyagba fektetett, a munkaerőbe nem. 

Egy rosszul felhelyezett párkánynak több negatív következménye is lehet. Ha rések maradnak a felhelyezés után is a párkány és a fal között, oda könnyedén be tud folyni a nedvesség, ami aztán penészedni kezd. Ez nem csak esztétikailag lesz problémás, de az adott párkányhoz tartozó helyiség levegőjének is sokat ronthat a minőségén, ami az egészségre is káros lesz. Illetve a penész mellett a fagyás is problémás lesz ebben az esetben, hiszen a rések közé befolyt, majd megfagyott folyadék szétrepesztheti a párkányokat.

Így ismerheti fel, hogy kóklerrel van dolga

Mivel az Otthontámogatási Program miatt rengeteg ember fog felújításba vágni, a kiváló mesteremberek mellett sok kóklerre lehet majd számítani a piacon, akik igyekezni fognak olcsóbb árakkal – kisebb várólistákkal elcsábítani a vevőket. Viszont a fent leírtakból egyértelműen látható, hogy nem érdemes alább adni a mesterember munkája terén, mert ugyan úgy, ahogy a silány anyagminőség esetén, itt is a kész termék időtállósága szenved majd rovást a spórolás miatt. Összeszedtünk pár jelet, ami alra utalhat, hogy szélhámossal / rossz minőségben dolgozó emberrel van dolga, hiába próbálja szakemberként eladni magát.

 • Ha a referencia munkáin a párkányok tele vannak hézagokkal, egyenetlenségekkel vagy más minőségi hibákkal, az jelentheti, hogy a szakember nem megfelelően végezte el a munkáját és érdemes elkerülni.
 • Ha nem illeszkednek pontosan a nyílászárókhoz vagy a falhoz a párkányok, az szintén a silány munka jele.
 • Amennyiben már van egy elképzelésünk arról, hogy milyen minőségi anyagot szeretnénk, és az illető referenciamunkáin gyenge minőségű anyagokat látunk, az szintén intő jel, hiszen hosszú távon nem lesznek tartósak ezek a párkányok.
 • Ha a szakember nem tartja be az előzetesen megbeszélt időpontokat, vagy nem kommunikál megfelelően a munka folyamatáról és az esetleges változásokról, az arra utalhat, hogy nem megfelelően koordinálja a projektet. Akivel nem lehet rendesen kommunikálni, azt jobb elkerülni.
 • Illetve ha nincs vagy kevés tapasztalata van a párkányok telepítésében, az kockázatot jelenthet a munka minőségére és a végeredményre nézve. Érdemes inkább tapasztalt és elismert szakemberekre bízni a feladatot.
 • Ha nem tartja be az építési előírásokat vagy az építészeti terveket, az lehetőséget teremt a későbbi problémákra és akadályokra a projekt teljesítése során. Ezt ugyan laikusként nehéz lehet felismerni, de több szakmai oldal vagy ajánlat átnézése segíthet képet kapni arról, hogy a piacon mik a bevett szokások, szabályok.

Mi legyen, ha már megtörtént a baj

Tegyük fel, hogy talált egy szakembert, akiről azt hitte, minőségi munkát nyújt. A projekt átadása után viszont hézagok voltak a párkányok és a fal vagy a nyílászáró között, esetleg 1-2 téli hónap után el is kezdett repedni az anyag. Ne adj isten a minőséginek eladott alapanyról felhelyezés után már egyértelműen látszott, hogy valójában igen silány minőségű.

Sajnos ebben az esetben már késő új szakembert keresni, aki megjavítja a már megrongálódott, vagy eleve rosszul felhelyezett párkányt… Nincs más út, mint a párkány csere, ezúttal viszont tudni fogja, milyen volt a silány munkát végző szaki, és milyen jelekre kell nagyon odafigyelni, nehogy behúzzák a csapdába.

Zárszó

Júniustól hatalmas felújítási láz veszi kezdetét, hiszen 6 millió forintnyi támogatás – 1 millió önrész mellé – nem csekély összeg. Ha évek óta halogatja a nyílászáró cserét, most érdemes pályázni és megcsináltatni! Nyílászáró csere esetén pedig fontos a párkányok cseréje is, ezért szedtük a fentiekben össze, hogy milyen buktatókra érdemes odafigyelni, mielőtt odaadná a pályázati pénzt egy szakembernek, akit nem is ismer.

Ha úgy érzi, eljött a párkány csere ideje, és szeretné egy sok éves tapasztalattal rendelkező, megbízható vállalkozásra bízni otthona párkányait, keressen minket bizalommal. Nézze meg referenciáinkat, beszéljen velünk, és bizonyosodjon meg róla a saját szemével, hogy minőségi szakemberekkel van dolga. Sok éves szakértelmünk mellett kizárólag elismert gyártók minőségi alapanyagaival dolgozunk, hogy több évtizeden át tökéletes állapotban élvezhesse gyönyörű párkányait.

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Júniusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Yellow Rock gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

0
Kosár
 • No products in the cart.