Kőpárkány

Miért nélkülözhetetlenek az ablakpárkányok?

Az ablakpárkány szerepe megkérdőjelezhetetlen. Mégis sokan nem ismerik azokat a funkciókat/előnyöket, amelyekkel a párkányok rendelkeznek. Habár a homlokzat szépségét markánsan kidomborítják, hasznossági szempontjaik ugyanolyan jelentősek.

Kezdjük a külsővel!

Mindenki hallott már az első benyomás fontosságáról.

Természetesen elképesztően fontos a kinézet, a megjelenés az ablakpárkányok esetében is. Egy koszos, foltos, formáját vesztett párkány vagy könyöklő könnyen az ingatlantulajdonos kedvét szegheti.

Nem beszélve azokról, akik nap mint nap elsétálnak mellette, vagy a vendégekről, hozzátartozókról, akiknek a hangulatát megalapozhatja az igényes ablakpárkány, ami nem mellesleg az ablak eleganciáját is kiemelheti.

Viszlát, nedvesség!

Az ablakpárkányok egyik kiemelt feladata, hogy a nedvességet elvezessék a nyílászáróktól. Elég csak egy kiadós esőre, hóesésre vagy zivatarra a gondolni, amely a hiányos védelem hatására a függőleges falazatban tehet végzetes károkat.

A külső ablakpárkányok kialakításuknak köszönhetően megakadályozzák, hogy a csapadék a homlokzaton folyjon végig. Ugyanis a szerkezetüknek és a dőlésüknek köszönhetően a víz a falazattól távol csöpög le.

Vizsgáljuk csak mélyebben ezt a vízelvezető „taktikát”!

A vízorr jelentősége

Ha gondosabban szemügyre veszi az ablakpárkányokat, akkor láthat az alsó részen egy olyan területet, aminek kiemelt szerepe van,

Ez a vízorr, ami egy alámetszés, egy vízcsöppentő horony, amit a párkányok alján hoznak létre.

Mi a jelentőségük?

Ennek a vízorrnak nevezett 6 milliméterszer 6 milliméteres horonynak köszönhető igazán az, hogy az ablakpárkány elvezeti az esővizet, vagyis megakadályozza azt, hogy a víz ráfolyjon a függőleges falazatra.

Így pl. olyan károkat gátolhat meg, amit a szaknyelv lappangó nedvességnek hív.

(Lappangó nedvesség: A téli időjárás alatt a falban maradt nedvesség megfagy, és ezzel károsítja, hosszabb távon pedig tönkreteszi a falat)

Az ablakpárkányok kiemelt funkciója tehát vitathatatlan, de ahhoz, hogy eredeti fényükben és minőségükben ragyoghassanak, több szempontot is figyelembe kell venni.

Beépített ablakpárkány kőből
A vízorr olyan károkat gátolhat meg, amit a szaknyelv lappangó nedvességnek hív.

A kőpárkányos minőség vonzásában

Vagy akár úgy is írhattuk volna, hogy taszításában.

Ugyanis ahhoz, hogy a fent említett funkciót az ablakpárkány maradéktalanul betöltse, elengedhetetlen, hogy minőségi alapanyagból készüljön. Olyan anyagra van szükség, amely remekül ellenáll a csapadéknak, erős napsugárzásnak vagy a kíméletlen fagynak.

Mert bizonyos időjárási körülmények hatására a következő történhet a nem megfelelő minőségű ablakpárkánnyal: elveszti a formáját (pl. púposodik,) és a színét, ráégeti a koszt a nap.

És mi történik ebben az esetben?

Természetesen a párkány egy idő után már nem tudja betölteni a szerepét, sőt arra a dicstelen sorsra jut, hogy ki kell cserélni.

A kőpárkányos tisztítás világa

Ez megint egy másik lényeges téma.

Mert a „baj” könnyen megtörténhet. Az ablakpárkányra könnyedén kerülhet ugyanis mindenféle szennyeződés, festék, olajos anyag. Sőt, a karcolásokról és a magukat keménynek képzelő vandálokról még nem is ejtettünk szót.

Ezért is lényeges, hogy az ablakpárkányok karbantartását hogyan tudjuk megoldani. Vannak menthetetlen párkányesetek, amikor a foltot, koszt, szennyeződést lehetetlen „leküzdeni”, de ez alapanyagfüggő, hogy mennyire tartható tisztán a párkány.

Olyan ablakpárkányt érdemes tehát választani, ami minimális ápolás mellett, hosszú ideig (több generációt kiszolgálva) meggyőző formáját mutatja, sőt megőrzi megnyerő szépségét is.

Ahol kiegyenesedik a párkányos kérdőjel

Ez számunkra a kőpárkányok világa.

Mutatunk is rögtön 3 okot erre:

1.    Az önmagáért beszélő kőpárkányos alapanyag

A természetes kövek nem pillanatok alatt létrehozott anyagok, hanem a Földünk mélyének kincsei. A gránit, mészkő, és márvány kövek nagy kőtáblák formájában érkeznek hazánkba pl. Olaszországból, Indiából, Törökországból.

Ezt követően vágjuk méretre a köveket, majd az élmegmunkálás, csiszolás után (itt alakítjuk ki a már említett vízorrt is) jön létre a minőségi kőpárkány.

2.    Változnak az évszakok, csak a kőpárkány nem

Hiába érkezik a nedvesség eső, hó vagy olvadó jég formájában, a kőpárkányok „állják a sarat”. Egyrészt ugye megvédik a falazatot a csapadék káros hatásaitól, másrészt az időjárási körülményeknek is kifogástalanul ellenállnak.

Vagyis megtartják eredeti formájukat és egyedi színüket, megjelenésüket.

3.    Csak ragyogj, kőpárkány!

Ahhoz, hogy a kőpárkány megtartsa ragyogását, fényét, pazar kinézetét, szükség van megfelelő karbantartásra.

A gránit kőpárkányoknak és könyöklőknek bőven elegendő az évi egyszeri impregnálás, aminek köszönhetően a káros vagy a szennyező anyagok beszívódása, ezáltal a kőpárkányok elszíneződése és foltosodása könnyedén megakadályozható.

A mészkőből és márványból készült párkányoknál is jó szolgálatot tehetnek az impregnáló szerek. Ezek a kövek érzékenyebbek a savra és a lúgra és persze a karcolásokra, bizonyos mechanikai hatásokra (pl ütés) is.

Ugyanakkor kímélni kell a kőpárkányokat a savas takarítószerektől (pl. Domestos, Hypo). Ezért a sima, tiszta víz használata javasolt.

Ablakpárkányos utóirat

Bízunk benne, hogy a cikkünkből kiderült, miért is lényeges a megfelelő ablakpárkányok kiválasztása.

Olyan párkányokra van tehát szükség, amelyek nemcsak szépek, hanem kifogástalanul elevezetik a nedvességet, tartósak és egyszerűen tisztíthatóak.

Jó párkányválasztást kívánunk!

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Májusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Rosa Porino gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

Nekünk fontos a véleménye!

Töltse ki a kérdőívünket, válaszaiért cserébe kuponkódot kap, amit ajándék egyedi törlőkendőre használhat fel.

0
Kosár
  • No products in the cart.