Kőpárkány

A kőpárkány funkciói és használata

Ha megkérdezünk valakit, hogy milyen egy kőpárkány, szinte biztos, hogy az dekoratív funkcióit fogja először megemlíteni. A kőpárkány mutatós és egy egyedi módja annak, hogy a ház külső megjelenését kicsit elvarázsoljuk, arról nem is beszélve, hogy akár évtizedekig is díszítheti az otthonunkat. 

Azonban ez még csak a felszín – bár igaz, hogy a természetes kőből készült párkánynál alig ha találunk szebbet, nem csak a dekoratív, hanem a praktikus funkcióit is érdemes kiemelni és megismerni.

Ebben a cikkünkben megvizsgáljuk, hogy mennyi feladatot is lát el valójában egy kőpárkány az otthon díszítésén kívül – lehet, hogy elsőre nem is gondolnánk, mennyi minden van segítségünkre!

Párkányok akkor és most

Tekintsünk egy kicsit vissza a történelemben – hogyan is alakultak a párkányok?

A párkányokban rejlő lehetőségeket már az ókori Egyiptomban is felismerték – innen származnak az első feljegyzések is, amelyekben említés esik a párkányok használatáról. Ezeknek az elkészítésére leginkább mészkövet használtak, amit helyben fejtettek – sőt, még a piramisok építésében is mészkőtömböket használtak!

Azonban nem csak az ókori Egyiptomban, hanem az ókori Rómában is hódított a párkány, majd később a középkori várakon és erődítményeken is egyaránt megtalálható volt.

Első sorban az építmények védelmét szolgálta – hiszen az esőzések által beszivárgó víz rengeteg kárt volt képes tenni az épületek szerkezetében, ami akár életveszélyes következményekkel is járhatott. 

A párkányokat kifejezetten letisztult és egyszerű formában építették, dekoratív funkcióját csak évszázadokkal később ismerték fel. Ebben a technológia fejlődése is szerepet játszhatott, hiszen régen a kőpárkányokat mindenféle elektromos eszköz segítsége nélkül faragták és munkálták meg – így maga az elkészítés is sokkal több időt vett igénybe.

A kőpárkány legfontosabb funkciója

Ahogy azt az előbb olvashattuk, a kőpárkány már az ókorban is praktikus funkciót töltött be. 

Ez pedig nem más, mint a vízelvezetés. Elsőre lehet, hogy eszünkbe se jutna, mekkora kárt tud okozni egy kiadós esőzés, egy intenzív hóesés vagy akár egy kisebb zivatar is. Ha az ezekből származó nedvesség beszivárog a falakba, akkor az akár végzetes károkat is eredményezhet!

Itt lép színre a külső ablakpárkány: ugyanis a párkányok úgy vannak kialakítva, hogy a csapadék végigfolyjon a homlokzaton. A dőlésükből és a szerkezetükből adódóan a víz a falaktól biztonságos távolságban csepeg le.

Ezért fontos a vízorr

Van az ablakpárkány alsó részén egy kis alámetszés, amelynek kiemelten fontos szerepe van a párkányok kialakításában. Ezt nevezzük vízorrnak, ami tulajdonképpen egy 6 milliméter x 6 milliméteres vízcsöppentő horony – azonban kis mérete ellenére annál nagyobb jelentőséggel bír.

A vízorrnak köszönhetjük ugyanis a párkány vízelvezető funkcióját – ez a kis horony teszi lehetővé azt, hogy a csapadék valóban biztonságosan és hatékonyan kerüljön elvezetésre, és ne folyjon rá a függőleges falazatra.

A vízorr akadályozza meg az úgynevezett lappangó nedvesség kialakulását is. De mit is értünk lappangó nedvesség alatt?

Előfordulhat, hogy az ablak beépítésekor a nyílászáró alatt keletkezik egy kis rés, amiben a víz megállhat, és mivel nem tud elfolyni, akkor a folyadék a falban szívódik fel. Télen a hideg időjárásból adódóan ez a folyadék megfagyhat, ebből adódóan pedig károsítja és akár tönkre is teheti a falat – azonban ezt egy minőségi kőpárkánnyal meg tudjuk előzni.

Minőségi hőszigetelés

Ha megfelelő és minőségi szigetelőanyaggal végezzük el a kőpárkány szigetelését, akkor a vízelvezetés mellett egy másik hatalmas előnyét is élvezni tudjuk a kőpárkányoknak – ami nem más, mint a kiemelkedő minőségű hőszigetelés.

Fontos, hogy a szigetelést megfelelően végezzük el, ugyanis ezáltal a hőhíd kialakulását is megelőzhetjük.

A hőhíd egy egészen apró kis hézag, amin keresztül a benti levegő érintkezik a kintivel – pontosabban ezeknek a hőmérséklete. Ez pedig nedvesedést eredményezhet, ami a fal penészesedéséhez is vezethet. A penészes falak pedig az egészségünket is veszélybe sodorhatják!

A kőpárkányok különlegessége

A praktikus funkciókat tökéletesen ellátják, azonban ez még nem minden – a kőpárkányokat sokan nem csak ezek miatt részesítik előnyben.

A remek vízelvezetés és hőszigetelés mellett a kőpárkányok egyfajta egyediséget is kölcsönöznek az otthonunknak – legyen szó külső vagy belső ablakpárkányról, a kőpárkányok egyedi mintázatai bármilyen teret képesek személyesebbé és kifinomultabbá varázsolni. 

Mivel természetes kövekről beszélünk, ezért bátran kijelenthető, hogy a kőpárkányok időtállóságukban is jeleskednek. Egy kőpárkány több évtizeden át is képes megőrizni a szépségét és a minőségét – ehhez természetesen szükséges az is, hogy megfelelően legyenek ápolva

A kőpárkányok megannyi funkciója – összegzés

Mindezt összegezve, megállapíthatjuk, hogy a kőpárkány legfontosabb funkciója már az ókortól kezdve a vízelvezetés és az épületek védelme a különböző károsodások ellen.

A párkányokon kialakított vízorr megakadályozza a lappangó nedvesség kialakulását, így az épület falazata biztonságban marad a beszivárgó csapadék káros hatásaitól. 

Ezen kívül pedig a hőszigetelésben is a hasznunkra lehet – de a praktikus funkciókon kívül a dekoratívak is fontos szerepet játszanak a kőpárkányok egyediségében és népszerűségében.

Mi is szintúgy hiszünk a kőpárkányok varázsában is a bennük rejlő lehetőségekben. Ha Ön is szeretné egy praktikus és egyben dekoratív párkánnyal díszíteni az otthonát, nézzen szét párkányaink között!

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Májusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Rosa Porino gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

Nekünk fontos a véleménye!

Töltse ki a kérdőívünket, válaszaiért cserébe kuponkódot kap, amit ajándék egyedi törlőkendőre használhat fel.

0
Kosár
  • No products in the cart.