vízorr feladata

Mi a vízorr feladata?

Ablakpárkány vásárlás előtt sokszor elhangzik az a szó, hogy vízorr. Számtalan kérdés felmerülhet ezzel kapcsolatban. Mi ez igazából? Van orra a párkánynak? Muszáj ezt odarakni? Nem lesz tőle csúnya? 

Mai cikkünkben a vízorr mivoltáról és feladatáról lesz szó, miközben ezekre a kérdésekre is választ adunk. 

Mi az a vízorr?

Amennyiben alulról vagy oldalról tekintünk ablakpárkányunkra, elénk tárulkozik a vízorr látványa. 

A vízorr egy vízelvezetésre szolgáló, egyes anyagoknál az emberi orrhoz hasonlóan kiálló része a párkánynak.

Míg a műanyag, fa és fém anyagú párkányoknál egy lefelé nyúló peremként jelenik meg, addig egy kőpárkánynál első ránézésre láthatatlan, így nem rontja el az összképet. 

A kőpárkányok esetében vízorr egy hosszú, 6 mm széles és 3-4 mm mély bemélyedés, más szóval nút vagy horony, ami az ablakpárkány alján található. Ezt gép segítségével a legegyszerűbb elkészíteni méretre vágás után, a párkány külső részétől 1-1,3 cm-re. Ezáltal a vízorr a párkány szélétől kb. 2 cm-re található. 

Emiatt is szükséges a 4-5 cm-es túlnyúlás, amit kérni szokás ablakpárkány megrendelésekor. 

Vízorrt minden olyan felületen érdemes képezni, ami vízlecsorgásnak van kitéve – így a külső ablakpárkányra is. Ebből adódik, hogy a belső ablakpárkányon nem szükséges a vízorr, hiszen azt nem érik az időjárás szeszélyei. 

Mi a vízorr pontos feladata?

Ez a bemélyedés egy célt hivatott szolgálni: megvédeni a falat a víztől és annak káros hatásaitól. 

Ahogyan esőzéskor a víz a párkányra esik, le is kell folynia valahol – ahhoz, hogy ne maradjon ablakunk előtt sok víz, és minden lefolyjon, a párkány beépítésekor fokozottan kell figyelni a dőlésszög kialakítására. 

A víz lefolyásakor ahelyett, hogy végig futna a párkány alján, az útját megtöri a vízorr, így az a faltól néhány centiméterre esik le a földre.

Amennyiben kültéri ablakpárkányunkon nem található vízorr, nem vezeti el a vizet,, így az lefolyik a falra. Ez csúnya nyomot hagy a vakolaton, gyakori esőzéskor pedig áztatja is a falat.

A fal átázása télen nagy problémát jelenthet, amikor a falban lévő víz megfagy, és károsítja az épület szerkezetét. 

Ezért ez a  kis bemélyedés sok fejfájást és pénzt spórol meg Önnek.

Itt a megmentő télen-nyáron

A vízorr a víz  pusztító erejétől meg tudja védeni a falat, azonban a többi időjárási viszonnyal szemben hasztalan, mint például a téli fagy, vagy a nyári erős UV sugárzás

Ezeket akkor tudjuk a legjobban átvészelni, ha párkányunk alapanyagának olyat választunk, ami ezeknek ellenáll. Míg a műanyag és fa párkányok ennek nem tudnak eleget tenni, egy ellenálló kőpárkánnyal nem lehet mellélőni!

Míg sok párkány alapanyag az idő múlásával elkezd púposodni, vagy elszíneződni, a kőpárkány generációkon keresztül is megőrizheti formáját és pompáját. 

Tartósságának megőrzése érdekében évente impregnálni kell, azonban ennél több odafigyelést és energiát nem igényel – szemben például fa ablakpárkány társaival, ami kifejezetten sok ápolást igényel. 

Összegzés

A vízorr egy mélységében és szélességében kicsi, de hosszú bemélyedés, másképpen nút vagy horony. Ez esőzéskor hatékonyan vezeti el a vizet az ablakpárkányról, mivel megtöri annak útját, és így az épület falától pár centiméterre esik le a földre. 

Olyan helyekre érdemes vízorrt képezni, ami sokszor van kitéve az időjárás viszontagságainak – emiatt beltéri ablakpárkányra, könyöklőre nem szükséges, hiszen ott nem éri az esőzés. 

Műanyag, fa és fém ablakpárkányokon ezt egy lefelé nyúló peremként jelenik meg annak szélén, míg kőpárkányok esetében első pillantásra láthatatlan. 

A kőpárkányok továbbá ellenállóak minden más időjárási viszonynak,  szempen párkány-vetélytársaival. Évtizedeken keresztül megtartja formáját és színét, így ablaka mindig díszes maradhat. 

Kőpárkányok készülhetnek mészkőből, gránitból, márványból vagy technikai kőből egyaránt. Más-más tulajdonságokkal rendelkeznek, de mindegyik megbízható, tartós dísze lehet otthonának. 

Amennyiben Ön is szeretné, hogy párkánya egyszerre legyen szemet gyönyörködtető, praktikus és tartós, nézzen szét párkány kínálatunk között!

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Áprilisi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Brown Star gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

Nekünk fontos a véleménye!

Töltse ki a kérdőívünket, válaszaiért cserébe kuponkódot kap, amit ajándék egyedi törlőkendőre használhat fel.

0
Kosár
  • A kosara jelenleg üres.