Párkányos Kőpárkány Webáruház

[Útmutató] – Égető kérdések a kőpárkányokról

Rengeteg a kérdés az ablakpárkány körül? Különösen, ha most kellene, de azonnal? A bizonytalanság, a kontrollálhattalan folyamatok, a korlátozottság stresszessé tehetik a kőpárkányok vásárlását is.

A ’miért jobb az egyedi méret’, ’lehetséges-e ma webáruházban párkányt rendelni’, ’egy párkánynak miért a védelem az elsődleges funkciója’ féle kérdésekre egyesek csak gondolják, hogy tudják a választ. Sokan viszont az alapokkal sincsenek tisztában. Ezért hoztam Önnek egy útmutatót.

ablakpárkány virágokkal

Kiemelkedően teljesít az újépítésű lakások piaca.

Nem titok viszont a beruházási boom közepén sem, hogy a legtöbb ingatlantulajdonos súlyosan alábecsüli a komfortos és a mindig igényes otthonának „árnyoldalait”: egy ház rengeteg apró feladatot rejt magában, mire eljut abba a fázisba, amelyre a képzeletünkben felfestettük.

Talán számos embernek ismerős az alábbi szituáció is: „most szólt a kőműves, hogy szükség lesz ablakpárkányra, de holnaputánra kellene” – vág mellbe a feladat oly sok embert és máris úgy állnak hozzá, mintha behúzott kézifékkel indulnának neki a hosszú útnak az autójukkal.

Kérdés kérdést követ.  Előrelépés viszont nincs.

A lakásfelújításokból, építkezésekből gyakran családi viszályok lesznek, mely borítékolja a nemtetsző végeredményt, sőt gyakran a pénzkidobást is.

Ilyenkor az aznapi motiváció máris zuhanó rajtot vesz és kávésbögrék tucatjával körbevett monitor előtt kétségbeesetten keressük az életmentő információkat.

A fejünkben kavargó kulcsszavak pedig a következők:

Ablakpárkány.

Gyorsan.

Ne legyen túl drága.

És lehetőleg ne legyen körülményes a beszerzése.

Tévhit, hogy nem létezik az ablakpárkányoknak „webáruházból megoldható”, pénztárcabarát és felesleges körök megfutása nélküli kivitelezése.

Ebben a cikkben A-tól Z-ig hozzuk a legfontosabb információkat a kőpárkányokról (és azt is, miért ajánljuk épp ezt), ha az egész folyamat egyelőre túl bonyolultnak tűnik, nem látja át az egészet.

Hogyan könnyítheti meg az ablakpárkányok vásárlásának feladatát? Többek között azzal, hogy elkerüli a legnagyobb hibát: a kapkodást.

Tegyük tisztába a legfontosabbat: ha ablakpárkányt keres, ne könyöklőt vásároljon

Nehezen képzelhető el ma egy igényes otthon vagy akár egy irodaépület egy díszes kőpárkány nélkül.

Az emberek egy része viszont párkány szóra keres, amikor könyöklőre volna szüksége.  

És ez fordítva is előfordulhat.

A könyöklő az ablak belső részén, a házban található. Mindegy számára, hogy esik-e az eső, vagy épp süt a nap, anyaguk is szerteágazó lehet.  A kőpárkány óriási előnye viszont az, hogy a többi anyaggal ellentétben nem vetemedik.

Egy párkány viszont minden esetbe a házon kívül helyezkedik el.

Miért fontos információ ez?

Mert egy párkánynak mindig kültéri szerepe van.

Ebből következik, hogy egy szakszerűen beépített, minőségi ablakpárkány megakadályozhatja a beázást. Az ablakon lecsapodó vagy az arról lefolyó nedvességet elvezetve, megakadályozza a vízbeázást.

Erről a párkány közel 1 cm-es dőlésszöge gondoskodik.

Ha nem megfelelő a dőlésszög, vagy a beépítést követően az esetleges rések nincsenek vízszigetelő szilikon tömítőanyaggal kitöltve, a vízelvezetés máris nem borítékolható.

Egy párkány segítségével meggátolható a penészesedés. Beépítésének halogatása viszont a beázást is megkockáztatja.

Célszerű akkor beépíteni őket, amikor az építkezés zajlik.

A kőpárkány tehát nem vetemedik és esztétikailag pluszt ad az épülethez.

De jogos a kérdés.

Egyáltalán milyen anyagú kőpárkányt válasszak?

Az eredeti kőből készült párkányok közül három fajta anyagú kőpárkányt mutatok be, amely igen népszerű. Ám mivel az anyagok mintája kövenként változik, a stílust is célszerű figyelembe venni.

Azaz, hogy a párkány illeszkedik-e az épület egészéhez.

 • Gránit

Mélységi magmás kőzet. A fényűzés mestere. Teljesen vízálló és az évek alatt sem igényli a túl nagy törődést ápolás terén. Kiváló ellenállóképességű. Egy olyan alapanyag, aminek akkor is örülni fogunk, ha viszonylag „lusták vagyunk”. Ugyanis a friss szennyeződések könnyedséggel eltávolíthatóak róla. Színe és szerkezete is sokszínű lehet.

 • Márvány

A mészkőhöz hasonlóan üledékes kőzet, de szerkezetét tekintve erősebb annál.  Zsír- és savérzékeny. Ilyen jellegű tisztítószerek alkalmazása kerülendő a tisztítása során. Magas vízszívó képessége miatt fontos az impregnálása és beépítéskor a megfelelő, alacsony vízfelvevő képességű ragasztó használata. Az anyag kifejezetten érzékeny a savra és a lúgra, valamint a mechanikai hatásokra és karcolásokra.

 • Mészkő

Üledékes kőzet, szerkezete elég változó. Viszont mindig meleg színekben pomázik, a mediterrán életérzés megvalósítója.  Természetes anyag, szilárdsága mégis gyengébb, mint a gránité. A külső behatásokra jóval érzékenyebb, zsír- és savérzékeny. A mészkőpárkányok impregnálása és tisztítása állandó feladat a ház körüli munkák listáján. Ha pedig kávé, esetleg vörösbor vagy bármely egyéb ilyen jellegű anyag kerül rá, azonnali eltávolítást igényel, a foltosódás elkerülése végett.

ablakpárkány kőből

A kőpárkányok anyagától függően évenkénti ápolást igényelnek. Erről írtunk korábban.

Azt tanácsoljuk, hogy a kőpárkányok színe mindig illeszkedjen az ingatlan falazatának színéhez (mediterrán hangulathoz bármely mészkőpárkány alkalmas), az épület lábazatához és az utca hangulatához.

Itt a kertben található bútorok, kiegészítők is hozzászólhatnak a témához, mint ahogy a kőpárkányra tervezett virágok színe, stílusa, fajtája és elhelyezkedésé sem másodlagos a választásnál.

Mire kell figyelni az ablakpárkány beépítésénél?

Léteznek olyan szituációk, amik jellegüket tekintve keserűek, már menet közben is erőteljes maró gúnnyal nevetnek az arcunkba a lakásfelújítás vagy építkezés ügyes bajos napjai során.  

Ilyenkor igazán jól esik azt hallani: „ehhez nem szükséges szakember, akár te is meg tudod csinálni”.

Jó hír, hogy a kőpárkány beépítése is ilyen terület. Szakember nélkül (is) könnyedén megoldható.

Mindez tempósan kivitelezhető.

A lépések dióhéjban a következők:

1. Készítse elő a párkány fogadására a falfelület, szükség esetén véséssel.

2. A felület tiszta legyen, a megfelelő tapadás érdekében.

3. A felület előkészítése után próbálja be szárazon az ablakpárkányt, hogy megfelelően illeszkedik-e az adott helyre. Amennyiben igen, a ragasztó előkészítése következik.

4. Készítse elő a hézagzáró szalagot, a párkány méretének megfelelően. Ezután jön az ablakfogadóhoz, illetve az ablak alá történő méretre szabása, felragasztása.

5. Csemperagasztóval kenje be a falazatot. Helyezze rá az ablakpárkányt, és a vízmérték segítségével adja meg a párkány lejtését. (Ezt általában 0,5 cm – 8 mm között határozzuk meg).

6. A lejtést az ablakpárkányoknál ékek segítségével stabilizálhatja.

7. Ha ezzel végzett, az ablakpárkány alatt és oldalt keletkező hézagokat kenje ki ragasztóval, majd tisztítsa le az ablakpárkányt.

8. Az ablakpárkányt ezután rövid ideig hagyja száradni és tömítse ki az ablakpárkány és az ablak közötti hézagot a webáruházunkban megrendelt szilikonnal.

9. Végezetül a megtisztított ablakpárkányt kezelje le kőimpregnálóval, ezzel meghosszabbíthatja az élettartamát, megóvhatja kezdeti állapotát.

Első ablakpárkány behelyezése sem túl nagy ördöngösség, mutatjuk a fenti lépéseket az alábbi videónkban vizuálisan is:

A kőpárkány pontos méretének megadásához pedig ez a videónk nyújt remek segítséget.

Szerezze be a kőpárkányok beépítéséhez szükséges eszközöket és kiegészítő anyagokat

Új ablakok esetében a szakemberek gondoskodnak a megfelelő párkányfogadó kialakításáról. Régebbi ablakok esetében szükség lehet a felület kialakításához, ehhez egy vésőre és egy kalapácsra lesz szüksége.

Valamint a törmelék eltávolításához és a levésett felület megtisztításához seprűre, hulladékgyűjtő zsákra és egy rongyra is.

világos kőpárkány

Amennyiben tehát nem szakemberrel történik a kőpárkányok beépítése, úgy az alábbi segédanyagokra és eszközökre feltétlenül szüksége lesz:

1. Természetes kövekhez megfelelő csemperagasztó. A megfelelő tapadást biztosítja az ablakpárkány és a falazat között.

2. Hézagzáró szalag. Az ablak és ablakpárkány közötti hézagok kitöltésére alkalmas, hogy ne folyjon be a víz.

3. Természetes kövekhez alkalmazható szilikon. A kőpárkány és az ablak közötti hézag kitömítésére.

4. Impregnáló. Hosszú távon megóvja a kő felületét a szennyeződéstől, foltosodástól. Igaz, hogy a kőpárkányok messze átlagon felül ellenállók és strapabírók a mostoha időjárással szemben, de karbantartásuk elkerülhetetlen, ennek egyik legfontosabb lépése az impregnálás. Alábbi videónkban ennek menetét mutatjuk be.

A fogadó kialakítását követően a beépítéshez pedig az alábbi általános építőipari szerszámokra lesz szüksége:

 • műanyag vödör,
 • serpenyő,
 • kőműveskanál,
 • vízmérték,
 • szilikonkinyomó pisztoly,
 • ékek,
 • vésők,
 • kalapács.

A kész anyagot serpenyőből tudja felvinni egy kőműveskanállal az előkészített felületre. Ékekkel pedig a párkányok stabilizálását oldhatja meg.

A kiegészítő termékeket webáruházunkból is megrendelheti, rendszerünk képes rá, hogy pontosan meghatározza, a kosárban lévő termékekhez mennyi a beépítéshez szükséges anyagra lesz szüksége.

Szakmai segítséggel a kőpárkányok vásárlásánál az alábbiakat tapasztalhatja majd

Az ismeretlenbe belevágni szakmai segítséggel mindig könnyebb, mint anélkül. Vállalkozásunk működése is ezen az elven alapszik.

A Párkányossal átélheti a következőket.

 • Nyugalmat és kényelmes körülményeket:a beépítésig Önnel tartunk.

 Szakmai tanácsokkal, segédletekkel, választást könnyítő rendszerekkel, webáruházunkkal, házhoz szállítással. Kőpárkányok rendelése akár a fotelből is kivitelezhető.

35 éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberekre bízhatja magát, akik egy 50 éves családi vállalkozás második generációs tagjaként képviselik e hivatást. 

Minőségi munkáink az egész országban megtalálhatók. 

És mindig betartjuk a határidőket.

 • Meglepően (nem átverés) kedvező árakkal:

Kőpárkányainkkal azokra gondoltunk, akiknek nincs ideje több napos, hetes átfutási időkkel számolni. A piaci árhoz képest akár 20-30%-kal pénzárcakímélőbb árakat kínálunk, automatizált folyamatainknak köszönhetően.

 Olaszországból, Kínából és Németországból érkeznek hozzánk nagyobb mennyiségben az alapanyagok, amelyeket automata gépekkel 24 óra alatt vágják, csiszolják csomagolják és már szállítják is kollégáink.

 • Biztonságérzetet és szakmai törődést:

Pontos költségekkel számolhat, felesleges kiadás nélkül. Lepattant a sarok, karcos a felület? Esetlegesen előforduló hibák esetén is azonnali orvoslásban hiszünk. A csere, javítás számunkra akkor is evidens, ha az veszteséges a számunkra.  

 • Tempós kivitelezést egyedi gyártással, házhoz szállítással:

 Egyedi méretű kőpárkányainkat a helyszínen (Sároki kőfaragó üzemünkben) is átvehetik, akár 6 óra alatt.

Ismerjük az érzést, amikor előre gyártott „bolti” méreteket utólag szükséges méretre vágni és vágatni. Valakivel.

Újabb feladat, amivel csúszik a projekt.

Mi az egyedi méretre gyártott termékek házhoz szállítását állványokkal felszerelt szállítóautókkal oldjuk meg, webes rendelés esetén a rendeléstől számított 2 napon belül Önnél van a párkány.

Egy otthont mindig hosszú távra tervezünk.

Döntéseink is hosszú távú következményekkel bírhatnak.  

Egy otthon mindig több egy béke szigeténél, a magazinok címlapjára illő vagyonnál.

A ház megfontolt választásokkal, hosszú távon növekvő értékkel bíró befektetés.

A vásárlási és beépítési folyamatok egy ablakpárkánynál a vásárló idejét, pénzét és energiáját emészthetik el, amennyiben kedvezőtlenül dönt.

Miközben költségtakarékos és tudatos döntések révén komoly összegeket is megspórolhatnak.

barna könyöklő

Nálunk kapható kőpárkányok éppen ezért úgy kerültek kialakításra, hogy azok teljes mértékben ellenálljanak a kültéri viszontagságoknak.

Könnyedén megbirkóznak a tűző napsütéssel, az erős, szeles időjárással és a hideggel, faggyal egyaránt.

Az általunk forgalmazott párkányok mindegyike minden törvényi és minőségi elvárásnak megfelel. Csakis kifogástalan állapotú alapanyagokból dolgozzuk az esetleges későbbi problémák elkerülése végett. Természetesen az általunk készített párkányokra garanciát is vállalunk!

2 nap alatt egyedi méretű kőpárkány? 

Csak egy nagy raktárkészlet kell hozzá.

Egyedi mérettel, lendületes kivitelezéssel, házhoz szállítással és áron aluli termékekkel adjuk meg azt, amit egy kőpárkány beszerzésétől a legtöbb ember elvár, de a piacon a legtöbb esetben mégsem kap meg.

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Áprilisi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Brown Star gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

Nekünk fontos a véleménye!

Töltse ki a kérdőívünket, válaszaiért cserébe kuponkódot kap, amit ajándék egyedi törlőkendőre használhat fel.

0
Kosár
 • A kosara jelenleg üres.