A gránit ablakpárkány időtálló.

A gránit ablakpárkány titka

Amikor az ablakpárkány vásárlás mellett dönt, érthető óhaj, hogy a párkány időtálló legyen, bírja a hosszú évtizedek megpróbáltatásait. A természetes anyagok magunkban hordozzák a tartósságot, nem véletlenül. Ebben a cikkünkben a gránit ablakpárkány titkairól esik szó és az is kiderül, vajon miért választják egyre többen a gránitot.

Ön mire gondol az ablakpárkány vásárlás során?

Szép legyen? Illeszkedjen a környezethez? Ne kelljen kicserélni hosszú idő után sem?

Nos, valljuk be őszintén, ezek egyáltalán nem olyan egyszerű kritériumok. Azért is nehéz kiválasztani a megfelelő párkányt, mert mindegyik anyagnak megvan a maga előnye. De csak látszólag. Ugyanakkor az évek, évtizedek után bizony előjönnek olyan hátrányok, amelyekre nem is számítottunk.

Mert lehet valamelyik ablakpárkány mutatós, de az időjárás annyira meggyötri, hogy a korábbi forma, szín alaposan megváltozik.  

Egy olyan természetes anyagot mutatunk be, amelyről nem kell ódákat zengeni, elég csak megnézni azokat a területeket és az anyagból fakadó tulajdonságokat, amelyek önmagukért beszélnek. Következzen hát a gránit, és persze a gránit ablakpárkányok titka!

Gránit- Mélyből érkezik és a csúcsra tör

A gránit egy mélységi magmás kőzet. A magma (olvadt kőzetanyag a földfelszín alatt) megszilárdulásával jön létre, de előfordul, hogy az ilyen kőzetek nem jutnak ki a magmakamrából és a lehűléshez is temérdek idő, akár több ezer év is kell.

Na persze nem földrajzi ismereteit szeretnénk bővíteni, hanem láttatni azt az utat, amit a gránit megtesz, mire profi szakemberek kezei közé kerül. Tehát a gránit értékes alapanyag, amit a természeti erők edzenek és alakítanak.

A gránitra a pettyszerűség, szemcsés megjelenés jellemző, de van olyan gránitfajta, amelyik homogén hatású. Tehát széles színválasztékban kaphatók az ebből készült kőpárkányok.

A referencia, amely önmagáért beszél

Ez az a szituáció, amikor felesleges a gránit ablakpárkányok terjedelmes előnyeiről olvasnia, hanem elég saját szemével megvizsgálnia a gránitot. Temetőben sétálva csak figyeljen meg egy több száz éves, gránitból készült obeliszket!

Mit lát rajta?

Valószínűleg nem a megviseltséget, hanem azt a határozottságot, eleganciát tapasztalja, ami a gránit (a természetes anyagokra egyébként is jellemző) jellegzetessége.  

Ugyanis a gránit az egyik legmasszívabb kőzet. Remekül bírja a hőt, csapadékot, a karcolásokat. A gránit időtállóságáról pedig csak annyit, hogy nem véletlen, hogy a sírkövek esetében is népszerű anyag. Gránit párkányként pedig rendkívül hosszú ideig hozza azt a formát, amit a felhelyezésekor is tapasztalunk. Ha a fent említett obeliszkből indulunk ki, a 200-300 éves referencia nem is rossz, igaz?

Elég csak annyit megemlíteni, hogy pl. a világhírű szentpétervári Téli Palota egy része is gránitból készült.

A megmunkálás csodája – Miért van szükség speciális gyémántra?

India, Olaszország, Kína, Németország, Törökország. És még lehetne folytatni a sort. Ezek azok az országok, ahonnan a természetes kövek megérkeznek hozzánk. Noha a gránit, a márvány, a mészkő, sőt a technikai kő is időtálló, masszív anyagból van, mégis létezik néhány alapvető különbség a megmunkálásukat tekintve.

A gránit párkány megmunkálásához speciális gyémántfejre van szükség. A gránit ablakpárkányok csiszolása más nyomást, más fordulatot, vastagabb gyémántvésőt igényel.

Emiatt a gránit megmunkálása ugyan tovább tart, azonban ha egyszer már felfényeztük, az lehetővé teszi, hogy a gránit párkány örökre fényes maradjon. Nem véletlen, hogy ezek a párkányok nem 10-20 évre készülnek, hanem akár több generációt is kiszolgálhatnak.

Így ápolja könnyedén a gránit ablakpárkányt

Előttünk van a mindenre gondosan ügyelő háziasszony/házigazda képe, akinek lényeges a szépség mellett az is, hogy mennyire könnyedén tudja ápolni a párkányát.

És milyen igaza van.

Főleg akkor nyugodhat meg, ha megtapasztalja a gránit ablakpárkány tisztításának egyszerűségét. Ugyanis legyen szó ablakpárkányról vagy belső könyöklőről, nincs szükség extra ápolásra, csak egy varázsszóra/varázsszerre!

Ez pedig az impregnálás. Az impregnáló szerek segítségével ugyanis gyorsan minden szennyeződés, festék, olajos anyag könnyedén eltávolítható a gránit ablakpárkány felületéről. Ennek köszönhetően meggátolhatja a káros vagy szennyező anyagok beszívódását, az elszíneződést és rettegett foltosodást.

További párkányos előnyök

A gránit párkányok előnyei megmutatják, hogy ez a gránitfajta miért emelkedik ki a többi közül:

–          Nem szívja be a nedvességet

–          Megtartja a fényét

–          Kemény, időtálló anyagból van

–          Kevésbé sérülékeny

És ha már előnyök, nézzük meg azokat a gránitfajtákat, amelyek kőpárkányként is ideális választásnak bizonyulhatnak.

Padan Dark gránit  

Ez a gránitfajta a modern házak nagy kedvence. Pompásan illeszkedik az antracit ablakkerethez és az antracit-fehér divatszínekhez a legmegfelelőbb. A Padan Dark gránitot Kínából hozzuk be, kevés helyen kapható hazánkban. A fényes felülete miatt felülről nézve mattnak tűnik. Az elegáns, de mégsem hivalkodó, szinte homogén hatású megjelenése miatt sok vásárlónk, sőt még az építészek is kedvelik.

Mountain Pink gránit

Ahogy benne is van a nevében, rózsaszínes árnyalatú gránitról beszélünk, ami egyedi megjelenést nyújthat házának csak úgy, mint a szintén a rózsaszínt előtérbe helyező Rosa Porino gránit.

Brown Star gránit

Ez az egyik legkedveltebb gránitfajta. Barnásszürke színnel rendelkezik, de van benne barna, fekete, fehér árnyalat is. Kiválóan kombinálható változatos színű házakkal. A Brown Star gránit szépen mutat a fehér ablakkerethez és a világos falhoz egyaránt. Sokszínűsége miatt pedig szinte elnyeli a port és a koszt.

Yellow Rock Gránit

Ez a gránitfajta az egyedülálló, sárga színével az arabok nagy kedvence. Kemény, de mégis könnyen megmunkálható kő, amiből csodaszép gránit ablakpárkány készíthető. Szép, fényes és lenyűgöző hatást kelt. Modern, elegáns vagy hagyományos házakhoz is egyaránt illik. Egyszerűen tisztítható, mert elnyeli a koszt. A fehér és a tölgy ablakkeretekhez kifogástalanul illeszkedik.

Sunset Pink Gránit

Ez a gránitfajta is kevés helyen kapható, igazi ritkaságnak számító anyag. Színe pink, de kis fekete-fehér szemcséket is találhatunk rajta. Fényes, matt hatású a felülete, könnyű tisztán tartani. Sok színárnyalattal rendelkező házhoz illik, ami lehet akár fehér vagy élénk színű egyaránt.

Maple Red Gránit

A jellegzetesen vöröses színe miatt inkább mediterrán stílusú házakhoz, irodákhoz esetleg elegánsabb helyekhez illik. Például a műgyantás vöröses lábazathoz kiválóan illeszkedik, karbantartása is nagyon egyszerű: egy puha ronggyal pillanatok alatt széppé varázsolható. Különleges fénye elegáns összhatást kelt.

Ahol a gránit még kiemelkedik

A gránit nemcsak párkányként mutat időtállóságot és gyönyörű megjelenést.

Készítettünk már sodrófát, gyúródeszkát, borászoknak borosüvegtartó poháralátétet, de fésülködőasztalt is gránitból. Vagy meg lehet nézni a gránitból készült különböző burkolatokat, aljzatburkolatot, konyhapultot, fürdőszobapultokat, kandallókat.

Nem véletlen, hogy egyre többen készíttetnek siremlékeket is gránitból.

Ausztriában pl. bizonyos középületek előtt a parkolók nagy része gránitból van, de pl. a lépcsők is. Természetesen nem olcsó mulatság, mégis hamar behozza az árát, hiszen csak egyszer kell megcsinálni, onnantól remek szolgálatot tehet.

Gránitos összegzés

A gránit tehát a föld mélyén érlelt természetes anyag, amely olyan előnyökkel rendelkezik, ami miatt egyre több ember választja a gránit ablakpárkányt:

–          Könnyen tisztítható

–          Nem szívja be a nedvességet

–          Megtartja a fényét

–          Kemény, időtálló anyagból van

–          Kevésbé sérülékeny

–          Gyönyörű megjelenést mutat

Ha Ön is szeretne időtálló és gyönyörű gránit ablakpárkányra szert tenni, akkor nézzen körül a webáruházunkban vagy látogasson el a sároki telephelyünkre!

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Júniusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Yellow Rock gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

0
Kosár
  • No products in the cart.