Gépek a Párkányos műhelyben

A kőpárkánykészítés szépségei

Amikor elkészül egy kőpárkány, az számunkra is emlékezetes pillanat. Látjuk, hogy a természetes kőből milyen értéket lehet teremteni, amit a megrendelőink visszajelzései is igazolnak. Ebben az cikkben megosztjuk Önnel, miért adhatnánk akár 100 éves garanciát is a gránitra, miért akadt el a szava 2 magyar celebnek a kőtől, illetve milyen vevővélemények adnak nekünk okot az örömre.

Amiért öröm a természetes kővel dolgozni

Mivel sírkövekkel is foglalkozunk, ezért látjuk, hogy mennyit jelent a hozzátartozóknak, amikor egy szép síremlék elkészül és a helyére kerül. Örömmel tapasztaljuk, hogy milyen gyönyörűvé varázsolja az épületeket a természetes kő.

Sokat jelentenek számunkra a családtoktól, magánszemélyektől, viszonteladóktól kapott visszajelzések, hogy a kőpárkányok milyen remekül illeszkednek a falhoz, az ablakhoz, a homlokzathoz.

Ezek olyan boldogságmorzsák nekünk, amelyek miatt érdemes továbbmenni az úton.

Amikor eláll a celebek szava is

A természetes kőben rejlő lehetőségek szinte végtelenek: pult, párkány, síremlék, szobor stb. De pl. készítettünk már mészkőből madáritatót is.

Sőt, még oklevelet is alkottunk kőből egy sportegyesület számára, akiknek tagjai olyan celebeket, mint pl. Rubint Réka vagy Katus Attila, is megajándékoztak egy különleges kő oklevéllel.

A mázsás kövek megmunkálása pofonegyszerű lett az évek során

Régebben még nem volt lehetőség korszerű szállításra, megmunkálásra. Kézzel kellett emelni a súlyos köveket. A régi klasszikus kőfaragásba simán bele lehetett rokkanni.

Az új idők pedig új lehetőségeket hoztak magukkal. Modern szerkezetek és segédeszközök jelentek meg. Így egyszerűbb már az emelés és a vésés (amelyhez pneumatikus véső áll rendelkezésre), maga a megmunkálási folyamat is.

Sokkal kényelmesebb, kifinomultabb, profibb megoldási lehetőségek vannak. Egyáltalán nem olyan nehézkes a kőpárkány készítésének folyamata, mint a régebbi időkben.

Kőpárkányok megmunkálása a Párkányos üzemben
Modern gépekkel dolgozunk.

Ami miatt könnyebben alkalmazkodtunk a változásokhoz

Mivel mi olyan világban nőttünk fel, ahol még a Commodore 64 sem jelent meg, ezért a CNC vezérlésű gépek használata eléggé idegenül hatott számunkra.

De mivel szeretjük a kihívásokat és a folyamatos tanulás hívei vagyunk, így nem volt kérdés , hogy elsajátítjuk az új ismereteket.

Érdekes, hogy napjainkban, amikor új munkatársakat veszünk fel, akkor is főleg a fiatalabb (30-40 éves kor körüli) korosztály tagjai közöl választunk, hiszen ők még rugalmasan képesek megtanulni az új gépek, eszközök használatát.

Gránit, márvány, mészkő, egy kicsit más szemszögből. Miért vállalunk 30 év garanciát a gránitra?

Sok blogcikkünkben taglaltuk már a minőségi kőpárkányok előnyeit. Hogy mennyire időtállóak, mennyire könnyű tisztítani őket, hogy nem vetemednek, megtartják az eredeti formájukat és megjelenésüket. Sőt, a helyes szigetelés által meg tudják akadályozni azt, hogy a fűtésszámla drasztikusan megemelkedjen.

Azonban a természetes anyagok megmunkálásának különbségéről eddig kevés szó esett. A gránit csiszolásához más fordulatra, más nyomásra van szükség, mint a mészkő és a márvány esetében.

Alapvetően mindegyik kőnél más beállításokra van szükség, pl. a csiszolóköveknél, ami a gránitnál sokkal keményebb megoldást jelent. A márványt és a mészkőt csiszolópapírral is fel lehet csiszolni. A gránitnál vastagabb gyémántvésőre van szükség.

Ugyan a gránit megmunkálása tovább tart, de ha egyszer felfényeztük, akkor az örökké fényes marad. Nem véletlen, hogy 30 év garanciát vállalunk a gránitmunkáinkra. Persze, vállalnánk akár 100 évet is, de azt túl merésznek gondoljuk, pedig reális alapja van.

Elég csak megnézni a temetőben egy fekete színű, gránitból készült obeliszket, ami már 200 éve ott van. Olyan, mintha tegnap vitték volna ki, hiszen kifogástalan állapotú. A gránit, amivel mi dolgozunk, pont ilyen.

A márványból és mészkőből készült párkányok szerkezetükből (pórusosabb a szemszerkezetük), adódóan több törődést igényelnek, hiszen hamar megül bennük a kosz, de az impregnáló szerek velük is csodát tesznek és időtállóságukra bizton lehet számítani.

Gránitból készült párkány
A kőpárkány szép és hasznos is.

Kőfaragás régen, avagy amikor még nem osztottak nekünk természetes köveket

Az 1980-as években még nehéz volt külföldről behozni természetes köveket, és ha sikerült is (pl. Vietnámból, Kubából), arra is kvótát szabtak ki, mint a cukorra.

Ha hoztak be mondjuk 20 követ, abból a fővárosiak 18-at megkaptak, a maradékon pedig a vidékiek osztozhattak, így hozzánk már nem került természetes kő.

Ezért maradt a műkő, ami rengeteget pluszmunkával járt (zsaluzás, csiszolás, öntögetés), ráadásul a cement kötési idejét is ki kellett várni.

Aztán ahogy nyíltak előttünk a lehetőségek, egyre többször mentünk ki Olaszországba természetes kőért, aminek köszönhetően mi is elkezdtünk fejlődni, a műkővel való foglalkozás pedig visszaszorult.

Műkő: nem. Természetes kő: igen!

A műkő kb. annyiba kerül, mint a gránit. Míg a műkőből készült párkány 1 hét alatt készül el, addig a természetes kőből létrehozott ablakpárkány 1 napon belül a megrendelőink rendelkezésére áll.

Ráadásul a műkövekben lévő adalékanyagok gyenge minőségűek, ami miatt sérülések, repedések, porladások alakulhatnak ki rajtuk. Az 1960-as években gyártott műkövek sokkal jobb minőségűek voltak, mint a 90-es években készültek, a maiakról nem is beszélve, amelyek már rendkívül gyenge szintet képviselnek.

A természetes kőnél más a helyzet, hiszen időtállósága a gránit, márvány és mészkő esetében is önmagáért beszél.

Önnek mi a véleménye/tapasztalata a természetes kövekről?

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Májusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Rosa Porino gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

Nekünk fontos a véleménye!

Töltse ki a kérdőívünket, válaszaiért cserébe kuponkódot kap, amit ajándék egyedi törlőkendőre használhat fel.

0
Kosár
  • No products in the cart.