Kőpárkányok

Ezekből az alapanyagokból készül a minőségi kőpárkány

Három a kőpárkányos igazság. Három olyan alapanyagról rántjuk le a leplet, ami hozzájárul ahhoz, hogy olyan kőpárkány szülessen, ami esztétikumban és hasznosságot tekintve is kifogástalan. Sőt, tartóssága is megkérdőjelezhetetlen. Elég csak a Westminster-palotát és az Országházat említeni.

Gránit, márvány, mészkő.

Mielőtt még ezeket a természetes alapanyagokat mélyebben megvizsgálnánk, nézzük meg, honnan kerülnek hazánkba!

A természetes kövek útja

Olaszország, Németország, Törökország, India, Kína stb. A sor még folytatható, ugyanis a világ számos táján megtalálhatók a természetes kövek. Olaszország világhírű köve a carrarai márvány, vagy Németország a Jura mészkőről is nevezetes.

Ezek a természetes kövek nagy kőtáblák formájában, több úton érkeznek hazánkba. Olaszországban van az európai gyűjtőhely, ahol a profi kőkereskedők határozzák meg, hova szállítsák a köveket, amiket aztán a kőpárkányos szakemberek méretre vágnak és megmunkálnak.

A kőpárkány három igazsága

A természetes kövek már ránézésre is más megjelenést mutatnak „mesterséges” társaikhoz képest. Magabiztosságot, eleganciát, igényességet sugároznak.

Nemcsak esztétikailag kedvesek a szemnek, hanem hosszú távon is megbízható formát nyújtanak. Elég csak időtállóságukra és hasznosságukra gondolni.

Ezek a tulajdonságok nem a véletlen művei. Ha megvizsgáljuk a minőségi kőpárkányok alapanyagát, mindenre fény derül majd.

Gránit- A mélyből érkező kőpárkányos csoda

A gránit egy mélységi magmás kőzet. A magma (olvadt kőzetanyag a földfelszín alatt) megszilárdulásával jön létre, de előfordul, hogy az ilyen kőzetek nem jutnak ki a magmakamrából és a lehűléshez is temérdek idő, akár több ezer év kell.

Tehát a gránit értékes alapanyag, amit a természeti erők edzenek, alakítanak.

A gránitra a pettyszerűség jellemző, széles színválasztékban kaphatók az ebből készült kőpárkányok. Ugyanakkor a legmasszívabb kőzet: jól bírja a hőt, csapadékot, a karcolásokat. Időtállósága tehát verhetetlen.

Márvány- Ami kőpárkány formájában is meghálálja a törődést

A márvány kialakulása hosszú idő. A Föld mélyében lévő anyag a nagy nyomás és hő hatására kikristályosodik. A kőzetlemezek mozgásainak köszönhetően jut aztán a felszínre.

Könnyen felismerhető a megjelenése, hiszen örvényes erezet jellemzi. Kényes anyagról van szó, ami meghálálja a törődést.

Miért kényes anyag?

A márványban található vas-oxid miatt a színe elsárgásodhat és a benne lévő szén-dioxid mállást okozhat, sőt a rajta megtelepedő mohák és zuzmók is roncsolhatják.

De csak abban az esetben, ha nem figyelünk oda a karbantartására. Erről később szót is ejtünk majd.

A márvány színvilágában változatos, remekül illik párkány formájában az adott környezetbe.

Mészkő- Amire a Westminster-palota és az Országház is voksolt

A mészkövet évszázadok óta használják építőanyagként.

Elég csak az angliai Westminster-palotára és hazánk egyik építészeti büszkeségére, az Országházra gondolni.

A mészkő üledékes kőzet, vízi környezetben keletkezik. Az üledék hosszú tömörödési, szilárdulási, kőzetté válási folyamaton (diagenezisen) megy keresztül, mire megmutatja markáns formáját. Tengerben és édesvízben is keletkezhet.

Színvilágban főként a világos bézses szín jellemzi.

A minőségi kőpárkányok olyan mészkőből készülnek mint az Országház
Hazánk építészeti remekműve, az Országház.

Hogyan ápolja a kőpárkányokat úgy, hogy eredeti fényükben ragyogjanak?

Kulcskérdés. Mert hiába kényes anyag pl. a márvány, mégis a megfelelő karbantartásnak köszönhetően meghálálja az ápolást.

Az impregnálás mindhárom természetes alapanyagnál lényeges.

Na de kezdjük a gránittal!

Szinte semmilyen különleges ápolást nem igényel. Az impregnálás csodát tesz vele is, hiszen minden bosszantó szennyeződés, festék, olajos anyag könnyedén eltávolítható róla.

A márványnál és a mészkőnél nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis sokkal sérülékenyebbek. Hamar megárt nekik a sav, lúg, karcolás, bármilyen mechanikai hatás, mint pl. ütés vagy éles eszközökkel való érintkezés.

Nem szabad a párkányokat savas takarítószerekkel (Hypo, Domestos) tisztítani. A sima, tiszta víz használata különösen ajánlott.

A foltosodás elkerülése érdekében tehát a rákerülő zsiradékot, vörösbort, kávét el kell távolítani. Erre az impregnáló szerek a legalkalmasabbak.

Amiket a kőpárkány magas szinten képvisel

A természetes alapanyagnak hála, hosszú ideig remek szolgálatot tehet a kőpárkány. És jóval több időről beszélünk, mint 10,20, 30 év, amennyi garanciát meg szoktak jelölni velük kapcsolatban.

Ez az idő akkor tolható ki igazán, ha a megfelelő ápolást, törődést megkapja ez a párkányfajta.

A már említett egyedi megjelenése miatt pedig minden ingatlan éke lehet. Ráadásul a csapadéknak, hőnek pompásan ellenáll, így a formáját, színét magabiztosan megtartja.

Az alapfeladatokat pedig kiválóan ellátja, mint pl. a víz elvezetése, ezáltal a függőleges falazat megkímélése a csapadék káros hatásaitól.

A kőpárkány és a minőségi ugrás

Mivel természetes kővel dolgozunk, ezért már minőségi „ugrással” indulunk.

A vásárlói visszajelzések (legyen az lakossági ügyfél vagy viszonteladó) is azt mutatják, hogy a gránit, márvány, mészkő párkányok igazolják a jó hírüket. Nemcsak szépek, hanem hasznosak is.

Ön mit gondol a természetes kövekről?

Meta:

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Májusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Rosa Porino gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

Nekünk fontos a véleménye!

Töltse ki a kérdőívünket, válaszaiért cserébe kuponkódot kap, amit ajándék egyedi törlőkendőre használhat fel.

0
Kosár
  • No products in the cart.