Márvány ablakpárkány

Ezért nagy sláger Michelangelo kedvenc köve

Természetes köveket bemutató sorozatunk következő részében olyan kőpárkány-alapanyagot mutatunk be, aminek világhírű képviselője is akad. Egyedi megjelenése miatt a márvány párkány első látásra lenyűgözi a szépet és igényeset szerető embereket. Nem csoda, hogy Michelangelo választása is erre a kőre esett. Na de még miért is annyira népszerű ez a kő? Ennek jártunk utána.

A márvány az építészet jolly jokere anyaga. Hogy miért?

Mert minden korban előszeretettel használták ezt a nemes anyagot. Nem véletlen. Időtállóságáról tanúskodnak a régi épületek, szobrok lépcsők. A márvány párkányokról nem is beszélve.

Az egyedi kő egyedi születése

A márvány kialakulása hosszú idő. A Föld mélyében lévő anyag a nagy nyomás és hő hatására kikristályosodik. A kőzetlemezek mozgásainak köszönhetően jut a felszínre. Márvány ablakpárkány formájában is könnyű felismerni, hiszen örvényes erezet jellemzi. Noha kényes anyagról van szó, mégis meghálálja a törődést.

Miért kényes?

A márványban található vas-oxid miatt a színe elsárgásodhat és a benne lévő szén-dioxid mállást okozhat, sőt a rajta megtelepedő mohák és zuzmók is roncsolhatják. De csak akkor, ha figyelmen kívül hagyjuk a karbantartását. Az ápolásról később ejtünk szót.

Mivel a márvány színvilágában egészen változatos, nagyszerűen illik kőpárkány formájában az adott környezetbe.

Ami Michelangelo nevét is naggyá tette

A napfényes Itáliában a 16.század legelején olyan szoborcsoda született, ami a mai napig látogatók millióit vonzza Firenzébe. Egy bizonyos képzőművész, becses nevén Michelangelo Buonarroti megalkotta a világhírű Dávid-szobrát carrarai márványból. A többi pedig történelem.

Valószínűleg a legendás képzőművész is az anyag szépsége és a keménysége miatt választotta a carrarai márványt, hiszen már akkoriban is igen kedvelt szobor-alapanyag és építőanyag volt. Csak úgy, mint manapság, ugyanis a 21.században is az egyik legelegánsabb burkolókő a márvány.

Márvány ma

A carrarai márvány tehát régóta közkedvelt anyag, ablakpárkányként modern házakhoz is pompás választás. Remekül illik a fehér ablakkerethez, a világos falhoz egyaránt. Fényét kültérben pár év után elveszíti, de ezután kialakul egy szép patinás felülete, amit könnyedén lehet tisztítani. Könyöklőként is gyakran választják, mert a házban mindig szép fényes marad, világosítja a teret és csillogása elegáns megjelenést ad neki.

Tévhit megcáfolva

A márvány a gránithoz hasonlóan hidegburkolatként néha azt a kritikát kapja, hogy a lakásokban hideg, túlságosan rideg érzetet kelt. Valószínűleg ezek a vélemények inkább a konkrét tapasztalat hiányából fakadnak vagy inkább a nyers alapanyagra vonatkoznak az elhamarkodott vélekedések.

Mert nézzük csak meg a márvány ablakpárkányokat! Miután megérkezik hozzánk a masszív kőtábla, már kezelésbe is vesszük. A kívánt méretre vágás után jöhet a megmunkálás, élcsiszolás, ami után a kész párkányokat a megadott címre szállítjuk.

A megmunkálásnak köszönhetően máris meleg érzést kölcsönöz a háznak.

Hol veszik még hasznát ennek az alapanyagnak?

A burkolólapgyártás mellett többek közt fürdőszobaelemek, síremlékek, lépcsők, pultok, asztallapok, kandallók stb. is készülhetnek márványból. Tehát a felhasználási lehetőségek szinte végtelenek. A puhább márványból szemrevaló burkolatokat készítenek, elég csak a 2 ezer éves lépcsőfokokon sétálni, amelyek ráadásul a tartósságról is sokat elárulnak.

Ápolási kérdések

A márvány szerkezetéből adódóan sérülékenyebb kő, mint a gránit. Érzékeny a savra és a lúgra, és persze a mechanikai hatásokra és karcolásokra is. Ezért fokozottan kell figyelni a felületére, legyen szó ütésről, éles eszközökkel való érintkezésről.

Lényeges, hogy a márvány kőpárkányoknál kerülje a savas takarítószerek (mint pl. a Hypo, Domestos) és egyéb klórtartalmú, antibakteriális anyagok használatát! Inkább a tiszta víz alkalmazása javasolt. Mivel a márvány nedvszívóképessége magas, ezért az esetlegesen rákerülő zsiradékot, kávét, vörösbort vagy bármely egyéb ilyen jellegű anyagot el kell távolítani róla, hogy elkerülje a foltosodást.

Ha pedig biztosra akar menni és szeretné, hogy a márvány kőpárkánya továbbra is megőrizze eredeti megjelenését, akkor az impregnálás lehet a legjobb opció, hiszen a párkány felületét magabiztosan ápolja. Ugyanis impregnálás nélkül a kellemetlen szennyeződések beszívódnak az anyag felszínébe, és ott tartós elszíneződést okoznak. Ha azonban rendszeresen áttörli impregnáló szerrel a párkányt, akkor megvédheti a zsíroktól és olajoktól.

Márványos összegzés

A márvány kiváló fizikai paramétereinek köszönhetően párkányként is kiváló tulajdonságokat mutat. Ellenáll szinte mindennek, az UV-sugárzásnak, a szélsőséges csapadéknak, a fagynak, a hőnek, a vegyszereknek. Az impregnálással a tökéletes ápolás is könnyedén elvégezhető rajta. A carrarai márványból készült Dávid-szobornak pedig csodájára járnak a Firenzébe látogató turisták milliói.

A márvány ablakpárkány-alapanyagként tartós és gyönyörű lehetőséget jelent.

Ha ön is szeretne carrarai márványból készült párkányt, keressen minket bátran!

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Áprilisi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Brown Star gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

Nekünk fontos a véleménye!

Töltse ki a kérdőívünket, válaszaiért cserébe kuponkódot kap, amit ajándék egyedi törlőkendőre használhat fel.

0
Kosár
  • A kosara jelenleg üres.