Párkány

Magával ragadó titkok, amiket érdemes tudni a természetes kőből készült párkányokról

Tegyünk egy kis időutazást és nézzük meg, hogy az emberiség vajon miért használhatja szinte a kezdet kezdetétől a természetes köveket!

Egyiptomi történet

Egyiptomban száznál is több piramis található. Mind közül kiemelkedik a világhírű gízai Nagy Piramis. Több, mint kétmillió kőből áll, melyek átlagosan két és fél tonnát (!) nyomnak. A legnehezebb gránittömbök között akár 70 tonnásak is előfordulnak.

A kövek nagy része helyben fejtett mészkő, ám a látható felületeken a Nílus túlpartjáról származó turai mészkövet, és a 800 kilométerre levő Asszuánból szállított gránitot használtak.

És most ugorjunk egy nagyot!

A kőpárkányok és az 1900-as évek

Néhány helyen feltűntek már hazánkban a kőpárkányok, főként a régi építésű házaknál. Ezeket a házakat mesteremberek építették, akik magas szinten értettek a szakmájukhoz és a párkányok beépítésével is tisztában voltak.

Miért volt ilyen kevés helyen kőpárkány?

Mert a természetes kövek (gránit, márvány, mészkő) kuriózumnak számítottak, ebből kifolyólag pedig drágábban lehetett beszerezni őket, mint a többi alapanyagból készült társaikat.

A párkányok ugyanis téglából (tégla vagy kőfalban), építőelem sorból, kőből, habarcsból, illetve vegyesen alkalmazott, különféle anyagokból álltak.

Milyen természetes köveket használtak régen?

Elsősorban hazai köveket, köztük is népszerűnek számított a süttői mészkő, illetve a tardosi vörösmárvány és a siklósi márvány.

Aztán megjelent később a műkő, méghozzá többféle színben.

Ezek a kövek arról voltak igazán felismerhetők, hogy sokkal vékonyabbak voltak, főként esztétikai előnyökkel rendelkeztek. A felületük könnyen megmunkálhatóvá vált, ez pedig komoly változást hozott: megindult a gépesítés a szakmában!

Kezdetben a kézzel formázott -húzott, majd sablonban öntött és kézi szerszámokkal megmunkált felületek voltak a jellemzőek. Ahogyan megjelentek a gépek, már nagyobb szemcsét alkalmaztak szépen megcsiszolva, ezáltal pedig egyszerűsödtek a formák.

Az egyszerűbb helyeken a bádogos megoldások és a fasablonba kiöntött betonpárkányok voltak a jellemzőek. Itt egyáltalán nem számított a megjelenés, sokkal inkább a kedvező ár.

Párkánysztenderdek

Az 1900-as vége és 2000-es évek magukkal hozták a változást is. Megindult a tömeggyártás, az ablakok nagyrészt sztenderddé váltak. Jellemző lett a 60-as, 80-as, 120-as, 150-es és a 180-as méret is.

Hogyan került az ablakpárkány a boltok hálózatába?

Először a multik kezdték kínálni a természetes kőből készült párkányokat sztenderd méretekben, méghozzá különböző színben és 2 cm vastagságban. Hozzájuk kapcsolható az agglomerált párkányok behozatala is.

Azonban hiába teltek el dolgos évszázadok, még mindig a természetes kövek jelentik a legmagasabb szintet, ha ablakpárkányokról van szó.

Kőből készült ablakpárkány
Felbecsülhetetlen előnyökkel rendelkezik a kőpárkány.

A természetes kőből készült kőpárkányok vitathatatlan előnyei

A természetes kő magában hordozza a minőséget és a megnyerő külsőt. A kőpárkányok olyan föld mélyén érlelt kincsből nyerhetik el végső formájukat, amely alapvetően meghatározza későbbi történetüket.

Ez a későbbi történet a tartósságban nyilvánul meg. Ugyanis a masszív anyag miatt a kőpárkányok remekül bírják az időjárás viszontagságait. Felesleges attól tartani, hogy bizonyos idő elteltével megváltozik a formájuk.

Ez a kellemetlen következmény ugyanis több párkányfajtát is érint, mint pl a műanyagból vagy fából készült párkányokat.

Legyen a kőpárkányok története végtelen!

A gránit kőpárkány vagy könyöklő olyan fizikai paraméterekkel rendelkezik, aminek következtében szinte semmilyen különleges ápolást nem igényel. Az évi egyszer impregnálás a lehető legjobb megoldást nyújtja.

Ennek köszönhetően gyorsan minden szennyeződést, festéket, olajos anyagot el lehet távolítani a gránit felületéről ezáltal meggátolhatja a káros vagy szennyező anyagok beszívódását, az elszíneződést és a rettegett foltosodást.

A márványok és a mészkövek sérülékenyebbek, mint a gránit, de egy kis odafigyeléssel jelentősen meghosszabbítható minőségi életkoruk.

Ezek az anyagok kifejezetten érzékenyek a savra és a lúgra, valamint a mechanikai hatásokra és karcolásokra is gyorsan reagálnak. Így fokozottan figyelni kell arra, hogy óvjuk a felületet pl.: ütésektől, éles eszközökkel való érintkezéstől.

Nagyon fontos, hogy a párkányokat nem szabad tisztítani savas takarítószerekkel, mint Hypo, Domestos és egyéb klórtartalmú, antibakteriális anyagokkal. Leginkább az egyszerű, sima, tiszta víz használatát javasoljuk.

Az impregnáló szerek használatával pedig a márványra és a mészkőre esetlegesen rákerülő zsiradékot, kávét, vörösbort vagy bármely egyéb ilyen jellegű anyagot el kell távolítani, hogy elkerülje a foltosodást.

Kőpárkányos bizalom

A minőségi kőpárkányok megalkotása mellett ugyanolyan fontos számunkra az ügyfeleinkkel való kapcsolat, a tiszta kommunikáció. Hosszú évtizedek tapasztalatainak, illetve a legkorszerűbb gépekkel való munkának köszönhetően minden párkányos igényt tudunk teljesíteni.

A magánszemélyekkel, illetve a viszonteladókkal történő kommunikáció során odafigyelünk az elképzelésekre és igyekszünk helyes útmutatást adni a kőpárkányok világában.

Akár 6 órán belül is átveheti tőlünk a megrendelt kőpárkányokat.

Ön mit gondol a természetes kövekről?

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Júniusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Yellow Rock gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

0
Kosár
  • No products in the cart.