Márvány

Márvány és párkányok: a legfontosabb tudnivalók

Ha párkányba kíván beruházni, akkor egyértelműen prioritás az időtállóság és az erősség: hogy a párkány akár évtizedeken, több generáción át is megőrizze a minőségét, ebbe beleértve esztétikai szépségét is. Ha Ön is hosszú távú befektetésként tekint a párkányokra, akkor nem kérdés, hogy eredeti kőből készült párkányok között nézelődik! Ebben a cikkben a márvány párkányé a főszerep – bemutatjuk a legfontosabb jellemzőit és hogy mire érdemes odafigyelni az ápolásuk során.

A természetes párkányok között is széles választék várja az érdeklődőket: mind a megjelenés, mind az alapanyagok terén.

Mielőtt azonban rátérnénk a márvány párkányokra, fontos megemlítenünk és körbejárnunk két másik kőzetet, amikből kőpárkányt szoktak készíteni, hogy egy igazán teljes és átfogó képet kapjunk a márvány párkányokról.

Gránit – strapabíró és szemet gyönyörködtető

A népszerű hármas egyik tagja, amiből kőpárkányokat készítenek, a gránit.

Az egyik leggyakoribb magmás kőzet, külső megjelenésre szemcsés és pettyszerű, lehet egyszínű és többszínű is – így a kiváló minőség mellett még széles színválaszték is a rendelkezésünkre áll.

A gránit időtálló és erős; a csapadéknak, a hőmérsékletváltozásnak és a természeti hatásoknak hősiesen ellenáll. Az évek során megőrzi szépségét és tekintélyét, hiszen strapabíróságából adódóan remekül tartja a formáját.

Ráadásul az ápolása is pofonegyszerű: nem igényel hosszas, összetett folyamatot, a gránit kőpárkányok szépségét és tisztaságát impregnálással lehet megőrizni.

Mészkő – elegáns, meleg árnyalatok

A mészkövet már évszázadok óta használják építkezés céljából – nem csak kőpárkányok, hanem fal- és padlóburkolatok is készülnek mészkőből, illetve olyan neves épületek is, mint a Westminster palota, mészkővel vannak beburkolva.

A legszembetűnőbb különbség a gránithoz képest, hogy a mészkő sokkal melegebb árnyalatokban pompázik, azonban fehér változata is igen népszerű. Hasonlóság, hogy a mészkő párkány szintúgy erős kopásállósággal és strapabírósággal rendelkezik, mint a gránit, így a természeti hatásoknak ugyanolyan erősen ellenáll.

Viszont fontos megemlíteni, hogy a gránitnál sokkal érzékenyebb. Így több odafigyelést igényel, hogy megtartsa szép megjelenését.

A márvány varázsa

A három kő közül talán a márvány az, amit jellegzetes mintájáról a legkönnyebben fel lehet ismerni.

Kialakulása szintén hosszú idő, a Föld mélyében lévő mészkő nyomás hatására kikristályosodik, majd a földlemezek mozgásának révén kerül a felszínre márvány formájában.

Faragás és csiszolás után a márvány felülete fényes és ragyogó lesz, ami szinte bármilyen felületet képes kifinomultabbá tenni.

A márványok közül az egyik legnépszerűbb a carrarai márvány, ami maga Michelangelo szívéhez is közel állt már a 16. században – a híres Dávid-szobor is ebből a szemet gyönyörködtető kőzetből készült.

Azóta eltelt 5 évszázad, és a márvány népszerűsége egyáltalán nem csökkent – épp ellenkezőleg. Felhasználása igen széleskörű, a szobrászatban és az építőiparban, sőt, még a lakberendezésben is megjelenik. 

Nem csak párkányokat és könyöklőket készítenek márványból, akár padlólap formájában is találkozhatunk e kőzettel és a konyhabútorok felületét is eleganciával látja el.

Márvány, mint párkány

A gránithoz és a mészkőhöz hasonlóan a márvány párkányok híresek a strapabíróságukról, az időjárási viszontagságok alig kottyannak meg neki. A forró nyári nap sugarait és a zord viharokat tartósan átvészeli, így nem kell amiatt aggódni, hogy a szeszélyes időjárás kárt tesz benne.

Esztétikailag is remek választás, hiszen a márvány az egyedi fényességével, mintázatával és letisztultságával minden házhoz hozzáadja azt a pluszt, amitől igazi, személyre szabott otthonná válik.

Azonban, mint mindennek, a márványból készült kőpárkányoknak is vannak árnyoldalai – pontosabban csak néhány dolog, amire jó, ha ügyelsz.

A gránit, a mészkő és a márvány hármasából az utóbbi az, amelyik a legérzékenyebb és a legtöbb figyelmet igényli.

A karcolások könnyen meglátszódhatnak a felületén, illetve a savra és a lúgra kifejezetten érzékeny – így nem is ajánlott savas és lúgos tisztítószerekkel tisztítani.

A márvány kőpárkány tisztítását javaslatos impregnálószerrel végezni, azaz impregnálni a felületet. Ha rendszeresen impregnálja a márvány párkányt, akkor nem fognak különböző káros anyagok (pl. zsiradékok) felszívódni a márványba – amire ebben az esetben jó ügyelni, hiszen a márványnak magas a nedvszívóképessége!

Márvány párkányok – összegzés

A márvány a gránithoz és a mészkőhöz hasonlóan strapabíró, kikristályosodott mészkő, ami a földlemezek mozgásával kerül a felszínre. Külső megjelenésére különbözik a másik két társától, felülete fényes és kifinomult. 

Azonban közel sem szabad annyira “magára” hagyni, mint a gránitot. A márvány párkány egy kicsivel több gondját kell viselni, leghatékonyabban impregnálással tudjuk tisztítani. 

Tagadhatatlan, hogy több odafigyelést igényelnek, azonban esztétikai megjelenésükkel ezért kárpótolnak.

A márvány párkány a kifinomult eleganciájával remek kiegészítés bármely otthonba.

Ha Ön is szeretné kőpárkánnyal díszíteni az otthonát, keressen minket bátran!

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Májusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Rosa Porino gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

Nekünk fontos a véleménye!

Töltse ki a kérdőívünket, válaszaiért cserébe kuponkódot kap, amit ajándék egyedi törlőkendőre használhat fel.

0
Kosár
  • No products in the cart.