Minőségi kőpárkányok

Miért a kőpárkány vezeti a párkánymezőnyt?

Nem titkoljuk, hogy elfogultak vagyunk ebben a témában. Mégis a vásárlóktól kapott visszajelzések, a kő időtállósága és még rengeteg szempont egyértelművé teszi számunkra a kőből készült párkányok fölényét. Most megmutatjuk Önnek is, miért birtokolja az abszolút első helyet a kőpárkány.

Ön mit szólna a következőhöz?

Megveszi az ablakpárkányát és keserűen tapasztalja: a pompásnak tűnő termék egy idő után elkezd púposodni, elveszti az eredeti színét. Ön pedig nem érti a dühítő problémát.

Nem ezt ígérték. A reklámszövegekben egyáltalán nem erről volt szó. Nem így képzelte.

Tehát az ablakpárkány elvesztette formáját és megjelenését, Ön pedig ott áll leforrázva, hogy ilyen esetben mi a teendő? Természetesen azonnali cserére van szükség. Vagy lehet abban a helyzetben van, hogy most szeretne párkányokat venni, de százszor is meggondolja, hogy vajon pontosan milyenre essen a választása.

Hiszen fontos önnek, hogy akár egy életen át bírja a gyűrődést a termék, öröm legyen ránézni, illeszkedjen a kültéri és beltéri (könyöklő formájában) környezetbe. Mert ha ezek az értékek rendben vannak, akkor a párkánykérdést egy életre letudja.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk az egyes párkánytípusokat és azokat az előnyöket mutatjuk meg, amelyek a természetes anyag létjogosultsága, jelene és jövője mellett szólnak.

Tartson velünk Ön is a párkányok világába!

Mi az, aminek alapnak kell(ene) lennie minden párkány esetében?

Mert mi is a párkány alapvető feladata?

Hogy elvezesse a vizet az ablaktól. Miért is annyira lényeges ez?

Mert amikor beépíti az ablakát, akkor a nyílás alsó részén keletkezik egy kis terület. Itt pedig könnyedén megállhat a víz. És persze, ha a csapadék nem folyik el, akkor a falban fog felszívódni.

Ezt a bosszantó jelenséget hívják lappangó nedvességnek, ami főleg a hideg, téli időjárás során jelenthet hatalmas fejtörést. Hogy miért? Mert a falban maradt nedvesség megfagy, ami miatt a falazat alaposan károsodik, sőt rekordgyorsasággal tönkremehet.

A párkányok szerkezete és dőlése lehetővé teszi, hogy a víz a falazattól távol csöpögjön le. Ehhez pedig szükség van egy olyan területre, ami nélkül nincs eredményes párkány.

A kőpárkányok nemcsak a párkányok alapfeladataiban jeleskednek.
A kőpárkányok nemcsak a párkányok alapfeladataiban jeleskednek.

Ami a falazatot megmenti – A vízorr

A párkányok alján van egy olyan terület, aminek kulcsszerepe van. Ez a vízorr, ami egy alámetszés, egy vízcsöppentő horony. Ennek a 6 milliméterszer 6 milliméteres horonynak köszönhető, hogy az ablakpárkány elvezeti az esővizet, vagyis megakadályozza azt, hogy a víz ráfolyjon a függőleges falazatra.

Ha ez nem történne meg, akkor a fent említett lappangó nedvesség elég hamar éreztetné pusztító hatását. De hiába van a párkányon vízorr, ha az alapanyag nem teszi lehetővé az életen át tartó „szolgálatot”.

Párkányok, amelyek az elején kifogástalanok, aztán megváltoznak…

A fából készült párkányok új korukban kétségkívül gyönyörű megjelenést mutatnak, aztán valami megváltozik. Egyrészt amúgy is vetemedésre, repedésre hajlamosak, másrészt a csapadék őket sem kíméli, könnyedén elvesztik eredeti színüket.

Mivel a formájukat sem őrzik meg, ezért az ablakhoz való illeszkedésük is egyre gyengébb lesz, ami miatt a szigetelésben komoly bajok jelentkezhetnek. Egy bizonyos idő múlva pedig nehézségekbe ütközik az ápolásuk, hiszen könnyedén megül rajtuk minden szennyeződés.

A műanyag ablakpárkányok is „hasonló cipőben járnak”. Eltelnek az évek, eredeti megjelenésük alaposan megváltozik. És ezáltal az ablakhoz való illeszkedésük sem lesz megfelelő. Az UV-sugarak miatt deformálódni kezdenek, ami a szigetelésben végzetes károkat tehet.

Hiába érhetők el több színben a műanyag ablakpárkányok és tűnnek kedvező megoldásnak, mégis könnyedén elvesztik eredeti alakjukat, külsőjüket.

És mi van a fémből (bádog, cink, réz stb.) készült párkányokkal? Ugyanaz történik velük, mint a fa és a műanyag esetében. Vetemednek, elvesztik a színüket, nehéz őket tisztítani és persze egy idő után a megfelelő szigetelést sem segítik.

A fémből készült párkányok pedig kellemetlen, kopogó hangot adnak esőben. Ráadásul erőteljes oxidáció léphet fel a réz és bádog alapanyagú párkányoknál, elég csak megnézni őket az idősebb házakon, sok helyen a korhadás elég hamar szembetűnő.

Természetesen a fenti párkányfajták kedvező áruk és szép megjelenésük miatt vonzóak lehetnek, de olyan területekről is ejtsünk most szót, ami teljesebbé teszi az összképet. Ami segíthet megérteni a kőpárkányok „elsőségét”, előnyeit.

Ezek a minőség kifogástalan kritériumai

Alapanyag: A természetes anyag időtállósága miatt akár több generációt is kiszolgálhat.

–  Megbízhatóság: Hiába érik a kőpárkányt időjárási viszontagságok, meg sem kottyan neki a napsugárzás, jég, hó, fagy. Megőrzi színét, megjelenését.

– Könnyen tisztítható: A kőpárkányokat pofonegyszerűen lehet ápolni, aminek köszönhetően 20-30 év múlva is öröm rájuk ránézni.

– Szépség: A kőből készült párkányok megteremtik a pozitív első benyomást, remekül illeszkednek a környezetbe, nyugalmat és eleganciát árasztanak magukból.

– Rezsicsökkentésben is erős: A beépítés során tökéletes szigetelésre van szükség. Hamarosan kifejtjük, ez hogyan érhető el.

Szép és hasznos kőpárkány
Szépek és hasznosak.

Ezért nyerő a természetes

A természetes kövek többek között Olaszországból, Németországból, Kínából Törökországból, Indiából érkeznek hozzánk. A föld mélyén érlelt anyagokat hatalmas kőtáblák formájában vesszük kezelésbe. Először méretre vágjuk, majd megmunkáljuk őket.

Milyen anyagokról is van szó pontosan? Lássuk csak!

Gránit – Több száz éves referencia

A gránit időtállóságára, megbízhatóságára markáns példát jelentenek a temetőkben fellelhető több száz éves obeliszkek. Nem fog rajtuk az idő vasfoga, ugyanazt a letisztult, szép megjelenést mutatják a kezdettől fogva.

 Változatos színvilág és különleges pettyszerűség jellemzi a gránitot, pl. a szentpétervári Téli Palota egy részét is gránitból készítették.

Márvány – Amire Michelangelo, majd a világ is igent mondott

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legendás képzőművész is ebből az anyagból készítette a világhírű, máig hatalmas népszerűségnek örvendő szobrát. A világszerte ismert Dávid-szobor carrarai márványból készült és szerte a világból turisták milliói látogatják a firenzei Galleria dell’Accademia épületében.

A márványból készült kőpárkányok egészen könnyedén felismerhetőek, hiszen örvényes erezet jellemzi őket, modern és hagyományos házakhoz is remekül illenek sokszínűségük miatt.

Mészkő – Építészeti remekművek legendás anyaga

A mészkövet évszázadok óta használják építőanyagként. Elég csak az Országházra, a Westminster-palotára, a Gízai nagy piramisra vagy a római Colosseumra gondolni. Utóbbi a nálunk is kapható római travertin mészkőből készült.

Ha esik is, mindhiába…

Jöhet eső, hózápor, erős napsugárzás, de a kő ablakpárkány mindezeknek remekül ellenáll. Mivel a felülete fényes csiszolt, az említett időjárási kellemetlenségek sem érintik. A hó ráadásul pofonegyszerűen letakarítható a kőpárkány felületéről, ahol pedig olvad, ott egyszerűen lecsúszik róla.

Nagy kőtáblák, amelyekből a kőpárkányok készülnek.
Nagy kőtáblákat hozunk benne pl. Olaszországból.

Ami lehetővé teszi az életre szóló ragyogást

Ha a kőpárkányát megfelelően ápolja, meghálálja önnek a törődést. Egyszerű eljárásról van szó, ami által életre szóló ragyogás érhető elő. A varázsszó az impregnálás, ami mindhárom természetes alapanyagnál a lehető legjobb művelet lehet.

Pl. a gránit kőpárkány az impregnáláson kívül nem igényel speciális ápolást. Az impregnálás által eltávolítható az összes irritáló szennyeződés, festék, olajos anyag a párkány felületéről.

A márvány ablakpárkány és a mészkő ablakpárkány már más kategória ápolás szempontjából. Egykettőre megárt nekik a sav, lúg, karcolás vagy pl. az ütés, éles eszközökkel való érintkezés.

Savas takarítószerekkel nem szabad tisztítani egyik kőpárkányt sem, a már említett impregnálás lehet a legkézenfekvőbb művelet, amit érdemes évente egyszer megtenni.

Belül is magabiztosan

A belső könyöklőt ugyan nem érinti az évszakok viszontagsága, mégis a nedvességgel jócskán meggyűlhet a baja. Jogosan tarthat a belső páratartalom miatti páralecsapódástól, másrészt a véletlenül lecsöppenő víz hosszabb távon kárt okozhat a könyöklőn.

A természetes kőből készült könyöklő stabil védelmet nyújthat, ugyanakkor esztétikai szerepe is lehet, hiszen a házban kiválóan illeszkedhet a szobák, terek hangulatához, színvilágához.

Szépség és elegancia

Csak nézze meg bármelyik természetes anyagból készült párkányt! Sőt, fogja meg bátran az anyagot! A tapasztalat önmagáért beszél, a szépség és az elegancia hamar észrevehető, tapintható.

Mit tehet a kőpárkány a rezsicsökkentésért?

Természetesen önmagában semmit, de a beépítés során központi szerepet tölthet be. Mivel kő ablakpárkány megtartja a formáját, ezért a megfelelő szigeteléssel nem fog kialakulni a háztulajdonosokra leselkedő veszedelem, a hőhíd. Ami roppant magas fűtésszámlát eredményezhet.

Mit nevezünk hőhídnak?  

A hőhíd akkor jön létre, amikor a kinti hideg vagy meleg a falak bizonyos pontjain érintkezik a belső levegő hőmérsékletével. Ekkor nagymértékű hőcserélés, párakicsapódás, tehát nedvesedés jelenik meg. A hiányos szigetelés miatt sajnos az apró réseken ki-be járkál a levegő.

Mit tehetünk ellene?

1.          Behajtjuk a párkányfogadó és a kőpárkány csatlakozásánál a hézagzáró szalagot, majd szilikonnal rögzítjük az ablakpárkányt.

2.          Kifújjuk az ablak alatti részt purhabbal, utána pedig rárakjuk a hézagzáró szalagot. Ezt követően a párkány belső élére nyomjuk a szilikont, és úgy nyomjuk neki a párkányfogadónak!

Bármelyik utat is kövessük, máris sokat tettünk a magas fűtésszámla ellen. Szomorú tény, hogy ezt az eljárást kevesen végzik el. Ráadásul mivel az ablakpárkány mögött lévő szilikont nem éri UV-sugárzás, akár 20-30 évig is kifogástalan védelmet nyújthat a megfelelő szigetelés.  

Ezért vezeti a mezőnyt a kőpárkány – Összegzés

Ebben a cikkben igyekeztünk összegyűjteni azokat a lényeges előnyöket, ami miatt a kőpárkány az abszolút első helyezett a párkányok mezőnyében.

Természetes alapanyaga miatt időtálló lehetőséget jelenthet. Könnyű tisztíthatósága miatt életre szóló ragyogást tesz lehetővé. Öröm ránézni és a rezsicsökkentésben is komoly tényező lehet.

Ha ön is szeretne a fenti előnyök birtokában lévő kőpárkányokat, keressen minket bizalommal!

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Júniusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Yellow Rock gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

0
Kosár
  • No products in the cart.