párkány beépítés

Párkány beépítés a tökéletes végeredményért

Tagadhatatlan, hogy egy természetes kőpárkány bármilyen otthon varázsát képes a következő szintre emelni. Időtálló szépsége szemet gyönyörködtető, így nem csoda, hogy sokak választása esik minőségi kőpárkányra. Lehet, hogy Ön is épp most áll a tökéletes párkány kiválasztása előtt, vagy talán már meg is találta azt? Fókuszban a párkány beépítés.

Egy biztos: ha a várva-várt kőpárkány megérkezik az otthonába, akkor a kiválasztás után elérkezik az ideje egy szintén fontos feladatnak.

Ez pedig nem más, mint a kőpárkány beépítése.

Ettől azonban nem kell megijedni!

Ez csak elsőre hangozhat megpróbáltató és komplikált feladatnak – pláne akkor, ha egyébként sincs sok tapasztalatunk kőműves munkák terén. Azonban a beépítés közel sem olyan bonyolult, sőt – egész könnyen elvégezhető otthon.

Ebben a cikkben most egy átfogó ismertetőt hoztunk el a párkányok beépítéséről, amiből Ön is megismerheti a folyamatot lépésekre lebontva. 

Az előkészületek – mire érdemes figyelni?

A párkány beépítésére már azelőtt gondolni kell, mielőtt a várva-várt kőpárkány megérkezik az új otthonába.

Rendkívül fontos, hogy a kőpárkány méreteire körültekintőek legyünk, és pontos adatokat adjunk meg, hiszen ha a párkány nem megfelelően van méretezve, akkor nem tudja betölteni hatásosan azokat a feladatköröket, amik miatt rá esett a megrendelő választása.

Ha a párkány méretei hibásak, akkor sem a praktikus vízelvezetési funkcióját, sem az esztétikai szerepét nem tudja betölteni.

A baj elkerülése végett érdemes mérőszalagot használni a mérés alatt, illetve érdemes az oldalunkon elérhető Párkány Méretvételi Lapot is segítségül hívni.

Milyen eszközökre lesz szüksége?

Ha a méretek stimmelnek, és a párkány tökéletesen illeszkedik az új helyére – elérkeztünk az izgalmas részhez, amikor a párkány beépítés a kezdetét veszi.

Szüksége lesz néhány segédeszközre, amelyekkel sikeresen, gyorsan és hatékonyan el tudja végezni a folyamatot. Íme, a beépítéshez szükséges eszközök:

Véső, kalapács

A véső és a kalapács elengedhetetlen a felület előkészítéséhez, illetve a bontáshoz.

Seprű, hulladékgyűjtő zsák, rongy

A törmelékek, illetve a levésés és a beépítés alatt keletkezett hulladék eltávolításához.

Műanyag vödör, kőműveskanál

A beépítéshez szükséges anyag kikeverését vízzel tudja elvégezni egy vödörben.

Kőműves serpenyő

Az anyagot egy serpenyőben tanácsos elhelyezni, majd a kőműveskanál segítségével egyenletesen felvinni a felületre, ahová a kőpárkány fog kerülni. 

Ékek

A kőpárkány stabilizálásához érdemes ékeket használni a későbbi problémák elkerülése végett.

Vízmérték

Annak az érdekében, hogy meggyőződjünk a párkány megfelelő szintezettségéről és dőléséről, használjunk vízmértéket!

Párkány beépítés lépésről lépésre

Ha megvan minden szükséges eszköz, akkor kezdődhet a beépítés!

A folyamat mindössze négy egyszerű lépésből áll, amit ráadásul egy videóban is bemutatunk, amit itt tud elérni.

Lássuk hát ezt a négy, felettébb egyszerű lépést!

  1. A párkány helyének előkészítése

Fontos, hogy a párkány leendő helye megfelelően legyen előkészítve. Alakítsa ki a megfelelő vastagságot (a párkány vastagsága + 1.5-2 cm) és a kétoldali túlnyúlás helyét is készítse elő!

  1. A vízszigetelés kialakítása

Ebben a lépésben vágja méretre a hézagzáró szalagot, majd helyezze vagy az ablak alá, vagy a kialakított párkányfogadóba, és kenje be ragasztóval! 

  1. A kőpárkány beépítése

Megkevert CM 16-25 ragasztóval kenje be a felületet, amire a párkány kerül, majd óvatosan helyezze rá a kőpárkányt! 

Gumikalapáccsal vagy apró mozgatással pontosan a helyére tudja igazítani a kőpárkányt, vízmérték segítségével pedig megfelelően be tudja állítani a lejtést. 

Érdemes ilyenkor kimérni a párhuzamot az ablaktól, illetve a túlnyúlás távolságát is ilyenkor tanácsos ellenőrizni!

  1. Végső simítások

CM 16-25 ragasztóval a kétoldali, illetve a párkány alatti felcsatlakozást kenje ki, majd egy nedves szivaccsal törölje át a kőpárkány felületét! 

Ha a párkány felülete megszáradt, OTTO Seal szilikonnal tömítse ki az ablak és a kőpárkány közötti hézagot, majd végezetül impregnálja a felületet!

Párkány beépítés – összegzés

Foglaljuk össze, hogy mit tudhattunk meg az alábbi cikkből!

A párkány beépítés csak elsőre tűnik nehéz feladatnak – lépésekre lebontva már közel sem olyan bonyolult, és otthon is elvégezhető, szakember segítsége nélkül.

Fontos azonban megemlíteni, hogyha Ön nem érzi magát biztosnak abban, hogy sikeresen be tudja építeni a kőpárkányt, vagy talán egy egészségügyi probléma megnehezítené a folyamatot, akkor mindenképp érdemes szakemberhez fordulni a balesetek elkerülése érdekében.

Mielőtt még hozzákezdene a párkány beépítéséhez, fontos különös figyelemmel lenni arra, hogy a méretek stimmeljenek, hiszen egy hibás paraméretekkel rendelkező párkány képtelen ellátni a feladatait.

Ezen kívül pedig rendelkeznünk kell a megfelelő eszközökkel is, amik a beépítéshez szükségesek (véső, kalapács, seprű, szemeteszsák, rongy, vödör, kőműveskanál, kőműves serpenyő, ékek, vízmérték).

Ha minden a rendelkezésünkre áll, akkor el is kezdődhet a párkány beépítése, amikhez segédleteink remek támpontot biztosítanak.

Tekintse meg Ön is hasznos tudásanyagainkat, vagy kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Júniusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Yellow Rock gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

0
Kosár
  • No products in the cart.