Travertin mészkő

Travertin mészkő kisokos

Napjainkban a természetes kőpárkányok előnyeit és szépségeit egyre többen ismerik fel. Nem csak egy szebb és kifinomultabb esztétikai hatást nyújtanak, hanem minőségben is kiemelkedőek – hiszen egy travertin mészkő, gránit vagy márvány kőpárkány akár egy életen át is ugyanolyan tekintélyes marad, mint újkorában.

A mészkő párkányok különösen kedveltek, hiszen nem csak tartósak, hanem gazdag színvilággal is rendelkeznek; megtalálhatóak világosabb és sötétebb árnyalatokban is, így szinte bármilyen otthonhoz megtalálható a tökéletes színű párkány.

Ebben a cikkünkben a fókusz a mészkő párkányokra összpontosul – azon belül is a mészkő egyik igazán egyedi változatára, a travertin mészkőre. 

A mészkőről általában

Vegyük kicsit jobban szemügyre magát a mészkövet!

Ez egy szemcsés szerkezetű, üledékes kőzet, ami – ahogy a neve is sugallja – annyit jelent, hogy a természetben lerakódott üledékekből alakul ki, amik lehetnek például hajdani vízi csigák vázai vagy kagylóhéjak. Ebből következtethetünk a helyre is, ahol kialakul – a mészkő vízi környezetben képződik. 

Összetételét tekintve körülbelül 90%-át kalcium-karbonát alkotja – minél nagyobb a karbonáttartalma, annál világosabb színű a mészkő. 

Emellett pedig a mészkő egy rendkívül erős és időtálló kőzet, ami miatt már évezredekkel ezelőtt is rendkívüli népszerűségre tett szert az építőiparban. Használják épületek burkolására, cementgyártásra, és természetesen kőpárkányt is készítenek belőle. 

A travertin mészkő párkányok

Mivel a mészkő rendkívül jó kopásállósággal rendelkezik, így egy igazán strapabíró párkány faragható belőle. A mészkő párkány tartósságát a tömörségének illetve a keménységének köszönheti, aminek hála akár több évtizeden át is képes ékesíteni otthonunkat.

Azonban ha ezt a párkányt választjuk, fontos, hogy néhány szót ejtsünk a mészkő párkányok ápolásáról.

Való igaz, hogy a mészkő párkány strapabíró, azonban szerkezetéből adódóan hajlamos a sérülékenységre! A savas, lúgos anyagokra kifejezetten érzékeny, illetve ha nem vagyunk óvatosak, akkor az ütődések és a karcolások is maradandó nyomot hagyhatnak a szeretett ablakpárkányon.

Jó hír viszont, hogy a mészkő párkány ápolása pofonegyszerű és könnyen elvégezhető. Impregnálással tudjuk a párkányt védeni, amiről bővebb információkat itt olvashat.

A travertin mészkő kialakulása

A travertin mészkő is ugyanúgy vízi környezetben alakul ki, azonban ebben az esetben a folyamat egy kicsit másabb, mint a “sima” mészkő esetében.

Szintén egy üledékes kőzetről van szó, azonban a szerkezetét tekintve nem szemcsés, hanem lyukacsos, azaz porózus szerkezetű. Tipikusan édesvizekben, folyókban, tavakban, és magas ásványtartalmú, illetve melegvizű források mellett képződnek.

Szerte a világon találkozhatunk travertin mészkővel, azonban a legnépszerűbb lelőhelye Tivoli, egy Rómától körülbelül 25-30 km-re fekvő város. 

Tivoli közelsége miatt nem csoda, hogy Rómában a travertint előszeretettel használták az építészetben – többek között a Colosseum is travertin-mészkő felhasználásával épült. Napjainkban az építőiparban padlólapok, külső és belső burkolatok, de akár pultok és különböző felületek kialakításában és burkolásában is használják a travertin mészkövet.

Miért népszerű a travertin mészkő párkány?

A mészkő egyedi megjelenésével hódítja meg sokak szívét – ez a travertin esetében sincs másképp. Meleg, bézses, barnás, a mediterrán világát idéző színárnyalatai a térbe kifinomultságot és egy bizonyos otthon-érzést visznek, kültéren és beltéren is egyaránt remekül mutat. 

Mi ezt a párkányt egy úgynevezett selyemfényű csiszolással készítjük, mivel a travertin mészkő kültéren előbb-utóbb megmattul, azonban a kőnek pont ez a mattított külseje az, ami időtlenül divatossá teszi. A kültéri párkányokon vízorr található, ami segíti a csapadék megfelelő elvezetését, ez egy 3 vagy 6 mm mély nyílás a párkány alján.

A mészkő párkányok remek kopásállósággal rendelkeznek, emellett a különböző időjárási elemek próbáit is hősiesen viseli. Sokan, akik egy tartós kőpárkány után kutatnak, a strapabírósága miatt válasszák a travertin mészkövet.

Travertin mészkő: összegzés

Ebben a cikkben megvizsgáltuk a mészkő és a travertin mészkő közötti különbségeket – mind a kettő vízi környezetben alakul ki, azonban a travertin mészkő magas ásványtartalmú források mellett képződik. Az egyik legnépszerűbb lelőhelye a Rómától nem messze található Tivoli, ahol már az ókorban is zajlott a travertin mészkő kitermelése – hiszen a Colosseum is ebből a kőből épült.

A travertin mészkő párkányok egyedülálló megjelenésének köszönhetően sokak szívébe belopja magát, azonban nem csak a szemet gyönyörködtető esztétikai megjelenése miatt ilyen közkedvelt. Nem csak szép, hanem erős és tartós is – így ha travertin mészkő párkányra esik a választásunk, akkor egy strapabíró, ám mégis divatos párkányt kapunk kézhez.

Kínálatunkban Ön is szemügyre veheti a mészkő lehengerlő szépségét, illetve más természetes kőből készült párkányok közül is böngészhet. Mészkő mellett márvány és gránit párkányaink között is tud válogatni, hogy megtalálja azt, amelyik a legszebben díszítené otthonát.

Walter József - Párkányos Kőpárkány Webáruház

További segítségre van szüksége?
Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!

Megosztom az oldalt

Júniusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Yellow Rock gránit párkányainkat és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

0
Kosár
  • No products in the cart.