Mi a különbség a párkány és a könyöklő között?

Párkány és könyöklő
A mindennapok során a hölgyek előszeretettel díszítik, szépítik otthonainkat. Egy otthonos lakásnak, családiháznak, sőt még egy irodaépületnek is fontos eleme a kőpárkány, ami nem csak dísz. Miért is?

Párkányos - Az ablak természetes díszei Megállapíthatjuk, hogy a könyöklőt minden esetben az ablak belső részén, vagyis magában a házban találjuk, míg a párkányok a házon kívül helyezkednek el, vagyis kültéri szerepük van. A jól beépített, minőségi ablakpárkány megakadályozza, hogy az ablakon lecsapodó vagy az arról lefolyó nedvesség vízbeázást okozzon, hiszen normál esetben elvezeti azt. Segítségével meggátolható a penészesedés.

A párkányok beépítésére nagy gondot kell szentelni és nem szabad halogatni a beépítést egy-egy felújítás vagy építkezés alkalmával. Amellett, hogy igen kedvezően beszerezhetőek, célszerű már akkor berakni őket, amikor az építkezés zajlik, hogy az esetleges későbbi kellemetlenségeket elkerüljük. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy már meglévő felújítás alatt álló ingatlanoknál nem célszerű a párkányokra kiemelt figyelmet fordítani.

A vízelvezetésről a párkány közel 1 cm-es dőlésszöge gondoskodik, így fontos, hogy a beépítés kapcsán a megfelelő dőlésszög kialakítására odafigyeljünk. A beépítést követően fontos, hogy az esetleges réseket víszigetelő szilikon tömítőanyaggal kitöltsük.

A Nálunk kapható kőpárkányok úgy kerültek kialakításra, hogy azok teljes mértékben ellenálljanak a kültéri viszontagságoknak, így könnyedén megbírkóznak a tűző napsütéssel, az erős, szeles időjárással és persze a hideggel, faggyal egyaránt.

A beltéren használt könyöklő nincs kitéve az időjárás körülményeinek, így ezek gyakorlatilag minden nálunk választható anyagból készülhetnek. Valakik a műanyagra esküsznek, valakik a fára. Mi úgy gondoljuk, hogy a kőpárkányhoz kő könyöklő dukál, természetesen mindenkinek saját döntése, hogy milyen anyag mellett teszi le a voksát. A kőpárkány óriási előnye hogy a többi anyaggal ellentétben nem vetemedik.

Összegzésként tehát megállapíthatjuk, hogy igen fontos részlet a párkány és a könyöklő egyaránt. Fordítsunk kellő figyelmet arra, hogy óvjuk otthonunkat, irodánkat a külső behatásoktól. A párkányok igen hosszú időn keresztül szolgálnak minket és karbantartásuk is egyszerű és gyors, mégis számos kellemetlenségtől óvnak meg minket nap, mint nap.
Segédletek a párkányokhoz
További segítségre van szüksége? Hívjon minket a +36 30 277 8210 telefonszámon vagy írjon az info@parkanyos.hu e-mail címre!
A Párkányos csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy vegye fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Párkányos Csapata